IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Com treure profit del calendari de fertilitat

Una eina molt útil per afavorir els embarassos que no s’ha de fer servir d’anticonceptiu

Descobreix quins dies hi ha més possibilitats de fecundació
Descobreix quins dies hi ha més possibilitats de fecundació | Cedida

 

Si tens ganes de tenir fills aviat, saber quins dies i moments són els més fèrtils et permetrà aprofitar millor les oportunitats per aconseguir un embaràs fructífer.

Avui en dia portem una vida molt accelerada i hi ha moltes dones que decideixen posposar el fet de ser mares. Quan finalment arriba un moment en què se senten amb ganes de tenir fills, pot ser que tinguin problemes per quedar embarassades. Per aquesta raó, hi ha diverses tècniques —algunes d’artificials i d’altres de naturals— que poden ajudar a facilitar la gestació.

Tot seguit, explicarem què és i com es fa servir el calendari de fertilitat. Per tal d’analitzar-lo millor, farem també una petita descripció del cicle menstrual femení i de la fertilitat de les dones.

La fertilitat de les dones durant la seva existència

La capacitat que tenen les persones de concebre un fill biològic i portar-lo al món —o simplement de procrear— és la fertilitat. Aquest procés necessita la participació de diferents estructures orgàniques masculines i femenines, que porten a la fusió d’un espermatozoide amb un òvul.

La fecundació, per la seva banda, necessita uns requisits concrets de bon estat de les cèl·lules reproductores, i també unes condicions favorables durant el procés de fusió. Hi ha diversos factors com ara els problemes nutricionals o a les trompes de Fal·lopi i l’edat que poden obstaculitzar la gestació i, en alguns casos, fer que no sigui factible.

La fertilitat apareix en una persona de sexe femení quan té la primera regla durant la pubertat. Sovint l’època més fèrtil de les dones se situa al voltant dels 21 anys d’edat, un moment en què els embarassos tenen tendència a produir-se de forma fàcil i veloç.

A mida que va passant el temps, la fertilitat es redueix. D’aquesta manera, quan la dona té 35 anys la seva capacitat fèrtil està en un punt mitjà, i quan en té 40 les probabilitats de fecundació són considerablement més baixes i la gestació s’associa amb molts més riscos.

Als 21 anys hi sol haver l'època més fèrtil per a les dones
Amb el pas del temps, la fertilitat va minvant | Cedida

Sovint s’afirma que el període fèrtil femení té una durada aproximada de 3 dècades i que s’acaba quan es retira la regla, o sigui, quan es produeix la menopausa. Aquest final del període fèrtil és diferent per a cada dona, depenent de com sigui el seu cos i de la manera en què hagi viscut.

Els dies més propicis per a la fertilitat

En les dones, els dies més propicis per a la fertilitat tenen un vincle molt proper amb la menstruació i el seu cicle. Durant aquest període hi ha més probabilitats que els espermatozous i els òvuls es trobin, cosa que fa que augmentin les possibilitats d’embaràs.

Cada cicle menstrual femení es basa en la preparació de l’organisme per tal de poder gestar un embrió que s’hagi format. La matriu és l’encarregada d’anar guardant nutrients i, si no hi ha una fecundació, els expulsa del cos mitjançant la regla.

El cicle menstrual

Les dones tenen un cicle menstrual que sol durar al voltant de 28 dies i que es pot subdividir en 4 fases. Tot i que molta gent pensa el contrari, el dia 1 del cicle correspon al moment en què es comença a sagnar com a conseqüència de la regla. Per això, aquest fet forma part de la primera fase del cicle.

Quan fa al voltant de 4 dies que ha aparegut la regla, comença la fase 2, en què es produeix l’etapa de la preovulació, que sol transcórrer entre el dia 5 i el dia 13 del cicle. És un moment en què els estrògens femenins arriben al seu màxim nivell, perquè fan que maduri un dels òvuls que hi ha dins d’un ovari.

A continuació, al voltant del dia 14 del cicle menstrual, es produeix la fase 3: l’òvul ja es troba a punt per a la fecundació i baixa a la matriu per mitjà de les trompes de Fal·lopi. S’hi quedarà fins que es deteriori i comenci l’última fase.

La fase 4, que és l’última del cicle, s’anomena postovulació: si no s’ha produït la fecundació de l’òvul, es marceix i s’expulsa a poc a poc durant la regla següent, juntament amb la sang emmagatzemada a l’endometri de l’úter.

El calendari de fertilitat

Els experts, fonamentats en les dades de les diferents investigacions que s’han dut a terme al voltant del cicle menstrual, s’han fet ressò dels dies més fèrtils per a la dona, és a dir, dels dies en què hi ha més possibilitats de quedar-se embarassada, i han propulsat la creació del calendari de fertilitat.

Cada dona té un calendari de fertilitat diferent perquè es calcula segons el desenvolupament específic del seu cicle menstrual. Per aquesta raó, abans de preparar un calendari dels dies fèrtils cal haver seguit de prop les característiques del cicle menstrual femení.

El calendari de dies fèrtils varia segons la persona
El calendari de dies fèrtils varia segons la persona | Cedida

 

La fertilitat més elevada, en verd

Quan ens hem assegurat que tenim controlat com es desenvolupa un cicle concret, podem procedir marcant en un calendari el dia 1 de la regla i el dia anterior a la pròxima, o sigui, l’últim dia del cicle menstrual. Un cop hagin transcorregut 13 dies des del dia 1 de la regla, s’hauran de marcar en verd els 5 dies que hi hagi a continuació.

Els dies verds formen part de la fase d’ovulació i corresponen al moment més propici per a l’embaràs, constituint els dies amb més fertilitat de tot el cicle. A banda, els 3 dies anteriors a aquesta fase d’ovulació i el dia següent també són fèrtils, encara que en menor mesura.

Els moments amb possibilitat d’embaràs, en groc

Un cop marcats en verd els dies més fèrtils, marcarem en groc els 3 dies anteriors i el dia posterior als verds. D’aquesta manera, veurem com els dies més fèrtils de tots estan a la meitat del cicle, perquè en aquest moment l’òvul ja ha madurat i ha començat el seu periple cap a la matriu.

La probabilitat baixa d’embaràs, durant els altres dies

Encara que hi hagi dies sense color en què les possibilitats de quedar-se embarassada siguin més baixes, això no vol dir que el cos de les dones no pugui fecundar-se durant aquell moment. Mantenir relacions sexuals sense utilitzar mètodes anticonceptius pot provocar un embaràs en qualsevol moment del cicle, encara que en determinats instants hi hagi més o menys probabilitats de fecundació, però sempre pot passar.

Per tant, resulta indispensable protegir-se quan no es vulgui tenir fills, a través de preservatius o d’algun altre mètode anticonceptiu que impedeixi l’embaràs. El calendari de fertilitat està enfocat a augmentar les possibilitats de quedar-se embarassada, però no a prevenir els embarassos.


Comentaris

envia el comentari