Convoquen una trobada de tots els García de Catalunya al poble de García

Gairebé 170.000 persones que tenen aquest cognom a Catalunya

Vista del municipi de García, on es farà la trobada
Vista del municipi de García, on es farà la trobada | Turisme Ribera d'Ebre
 
 
 
García és el cognom més comú a Catalunya, amb gairebé 170.000 persones que tenen aquest cognom. Amb l'objectiu de reunir-ne el màxim possible, el pròxim dissabte 9 de juny, s'ha convocat la 'Primera trobada dels García a Garcia', poble de la Ribera d'Ebre a mig camí entre Ascó i Móra d'Ebre i on hi viuen uns 530 habitants. 

El nom del poble és el mateix que el cognom més comú de Catalunya i també de la resta d'Espanya amb gairebé un milió i mig de persones amb aquest cognom. Tal com s'explica des de l'organització de l'esdeveniment,  el que es pretén és rendir un homenatge al cognom més comú a Catalunya amb una jornada de germanor i aplec entre els García i el poble.

L'objectiu és també turístic, ja que amb un programa d'actes divers s'aproparà la cultura i el patrimoni de la població en un dia festiu, i amb tot d'activitats lúdiques, familiars i gastronòmiques diverses. 

Actes variats i de caràcter familiar

Durant tot el dia hi haurà activitats de caràcter familiar per tots els assistents entre els quals destaquen, per exemple tallers infantils per elaborar un clauer de García i un arbre de vida dels García, omplir tot un mapa amb el cognom García, concursos a xarxes socials i animació diversa o una Ruta pel patrimoni històric de Garcia. Així mateix, l'últim dels actes serà una gala de cloenda de la jornada, centrada, naturalment en els García assistents, que en seran els protagonistes.

A més de l'assistència a la trobada, que és gratuïta, hi ha la possibilitat de reserva prèviament l'Àpat dels García, amb un menú de Clotxa, àpat infantil o un maridatge amb formatges, vi i oli de la Ribera d'Ebre. La trobada és d'aforament limitat i per participar-hi cal fer la reserva abans del dia 4 de juny a través de la web de la celebració.

Garcia acollirà un bon nombre de persones amb aquest cognom el proper 9 de juny
Garcia acollirà un bon nombre de persones amb aquest cognom el proper 9 de juny | Diputació de Tarragona

L'origen del topònim

No es coneix amb exactitud perquè el poble es diu Garcia tot i que hi ha tres teories que al llarg dels anys s'han defensat: alguns historiadors opinen que el nom ve d'un antropònim que estaria vinculat amb el cognom, altres apunten a un possible origen àrab (que vindria de l'àrab Garsiia) i uns tercers han trobat les arrels en un origen preromà. El que sí que està documenta és el nom de 'Carteia', 'Cartia' i 'Carsia' que hauria evolucionat cap al nom actual.

Pel que fa a l'origen del cognom hi ha també diverses teories però la més estesa parla d'un antropònim molt antic, d'origen preromà i propi del país basc o com a mínim proper a la llengua basca. Altres teòrics apunten que l'origen pot ser got i que originàriament significava 'príncep de la vista agraciada'.

De ben segur que el dia 9, els assistents a la trobada tindran ocasió de compartir idees i teories sobre l'origen del seu cognom, així com també de passar una jornada festiva que no descarta tenir continuïtat en funció de l'èxit de convocatòria que tingui aquesta primera edició.


Comentaris

envia el comentari