Troben restes de bebès i nens enterrats en un convent d'Irlanda

Els equips que estan investigant la desaparició de prop de 800 menors d'edat en un centre d'acollida per a mares solteres dirigit per les Germanes del Bon Socors a Galway han confirmat la troballa de les restes de menors d'edat.

Els cadàvers trobats a Galway serien de morts entre el 1925 i 1961 | Cedida

Els equips que estan investigant la desaparició de prop de 800 menors d'edat en un centre d'acollida per a mares solteres dirigit per les Germanes del Bon Socors en la localitat irlandesa de Galway, a l'oest del país, han confirmat aquest divendres la troballa de les restes d'«un significatiu nombre» de menors d'edat. Tal com recull 'Irish Times', el descobriment dels cossos ha tingut lloc al centre d'acollida de Tuam, on entre 1925 i 1961 es van denunciar prop de 800 morts. 

Les excavacions s'han dut a terme per iniciativa de la denominada Comissió de Centres per a Mares i Bebès, que s'ha mostrat «sorpresa»  per la troballa de les restes en una fossa propera al convent. Encara no es coneix el nombre de persones a les quals pertanyen les restes recuperades, si bé s'ha assenyalat que podria tractar-se principalment de bebès i de nens de fins a 3 anys. La comissió ha explicat que les avaluacions del terreny dutes a terme a l'octubre de 2015 van identificar «una zona en concret» i va considerar una sèrie d' «anomalies subsuperficials» que eren «dignes d'investigació».

«Hi ha hagut una altra investigació, una prova d'excavació duta a terme entre novembre i desembre de 2016 i una altra al gener i febrer d'aquest any», ha afegit la comissió. «Les excavacions van revelar dues grans estructures: una sembla ser un sistema de contenció d'aigües residuals o un tanc sèptic, desmantellat i ple d'enderrocs per després ser cobert per un sòl superior», han relatat. «L'altra és una estructura molt llarga dividida en vint càmeres», ha continuat. L'organització ha matisat que encara no s'ha aconseguit determinar quin era l'objectiu d'aquesta estructura, si bé ha confirmat que és en aquesta on s'ha trobat una «significativa» quantitat de «restes humanes» en, almenys, disset de les vint càmeres. 

Ja al 2014, l'Església Catòlica d'Irlanda es va mostrar horroritzada davant la possibilitat que al convent de Tuam estiguessin enterrats les restes mortals dels nens. L'Arquebisbat de Tuam, al que pertany el centre religiós, va assenyalar llavors que no participava en la gestió d'aquest convent. La història va sortir a la llum quan la historiadora Catherine Corless va confirmar, a través de documents públics, que un total de 796 nens havien mort en aquest centre, dirigit per mares solteres. Corless va assenyalar que els cossos havien estat llançats a un tanc d'aigües residuals.

L'Església Catòlica d'Irlanda gestiona una important xarxa de serveis socials al país des del segle XX, inclosos els centres per a mares solteres o embarassades de fills no desitjats. Les dones embarassades no casades i els seus fills afrontaven una complexa situació a les seves llars i amb les seves famílies, en un país profundament devot. Les llars per a mares solteres eren gestionades per monges i rebien fons públics. En realitat, actuaven com a centres d'adopció i l'Estat exercia una tasca de supervisió


Comentaris

envia el comentari