Un anunci de venda del monestir de Sant Jeroni de la Murtra sorprèn els habitants de Badalona

Una gran part dels propietaris neguen voler vendre el patrimoni
El monestir de Sant Jeroni de la Murtra està pendent de diverses restauracions. | Cedida

 

 

Un anunci que oferia la venda del monestir de Sant Jeroni de la Murtra a Badalona ha sorprès els habitants de la localitat. «Espectacular monestir», deia, sense cap firma ni cap nom, sorprenent els mateixos gestors de l'edifici patrimonial i els seus propietaris. Els amos són gairebé una vintena de persones, descendents de la família Güell, i conformen la propietat de la majoria del monestir i les seves terres pertinents. Els Güell van adquirir el lot durant la seva desamortització, tot i que la Fundació Climent Mur té un terç del patrimoni i gestiona en gestiona els espais. Paral·lelament, la immobiliària ha mostrat molta discreció. Com que no van arribar a un acord, l'oferta va ser retirada el passat dilluns, 17 de juliol, no obstant això, el moviment ha creat molta polèmica.

El portaveu de Climent Mur, Jaume Aymar, nega que vulguin vendre la seva part del matrimoni. El govern municipal ha explicat que durant l'últim any ha mantingut contacte, dues vegades, amb els propietaris, tot i que, tal com informa 'La Vanguardia', sense cap èxit ni acord. L'objectiu principal era accelerar l'elaboració del pla director, que era imprescindible per poder saber què era important per restaurar i quins serien els usos que podria acollir l'indret de culte religiós. Fet que no sembla preocupar a gran part de la propietat, que es troba inactiva encara que la Diputació es va oferir a encarregar-se de l'informe.

 

«És impensable que un patrimoni nacional com el monestir no tingui encara un pla director, i que ni tan sols un metre quadrat sigui públic», assegura Oriol Lladó, regidor d'Urbanisme de Badalona. Segons ell, la voluntat del govern és aconseguir desbloquejar la situació, i per això aprofiten aquests dies per intentar arriba a un acord amb els propietaris. Un cop assolit, contemplen totes les opcions, inclosa la compra pública. No és la primera vegada que es parla de la compra pública del monestir, de fet, la xifra s'ha arribat a situar entorn els 5 o 6 milions d'euros, tot i que, segons diu Lladó, encara depèn de molts factors. D'altra banda, cal dir que actualment la zona restaurada de Sant Jeroni és visitable i ofereix diverses activitats al llarg de l'any. No obstant això, les zones que requereixen una urgent restauració es troben a l'espera d'un finançament.

 

 

El claustre de l'edifici de culte religiós és una de les zones visitables. | Cedida