Un cirurgià espanyol extirpa un tumor gegant de la cara d'un home

El pacient patia una greu deformació a causa d'un ameloblastoma

El pacient abans i després de l'operació | Cedida

El doctor Pedro Cavadas ha aconseguit extirpar un tumor semimaligne gegant que Mike Koech, un home de Kenya de 36 anys, tenia a la base del crani i que li va anar creixent fins a ser gairebé igual de gran que el seu cap. Tant els metges del seu país com de l'Índia havien considerat que era inoperable, però a l'hospital valencià de Manises ho han aconseguit després de quatre intervencions en cinc anys.  

  

  

  

Aquest diumenge Koech podrà tornar al seu poble per tenir cura de la seva família «curat fins al moment», ja que es tracta d'un tumor que es reprodueix. A més li han implantat pròtesis noves per les seves cames ja que va perdre els peus en un incendi quan era petit. El doctor Cavadas, acompanyat de Koech i del director quirúrgic del centre sanitari, Jesús Àngel Garijo, han explicat aquest dijous en roda de premsa aquesta «història de superació i coratge» que demostra que és «un supervivent» i «dur com una pedra» .

El problema de Koech va començar el 2001 quan es va detectar un bony a la cara que li va començar a augmentar de manera descontrolada, però les operacions que li van practicar els professionals al seu país, i fins i tot a l'Índia on va viatjar buscant una solució, en lloc de revertir el creixement ho potenciaven. Els professionals van dir llavors que el seu tumor era inoperable, llevat que se li extirpés la meitat de la cara. Va ser llavors, el 2011, quan gràcies a la intermediació de Creu Roja, el doctor Cavadas va trobar en Mike «al carrer». El tumor, un ameloblastoma gegant, no era benigne però no genera metàstasi, pel que era quirúrgicament tractable.

Per això, amb ajuda de la seva Fundació i l'Hospital de Manises, el va portar a Espanya i se li va practicar una resecció craniofacial i reconstrucció microquirúrgica complexa per extirpar el tumor, que li havia deformat la part de la cara, i va perdre l'ull esquerre . A més, se li va haver extreure segments importants del crani i cara i la seva posterior reconstrucció.

En total, se li han practicat quatre intervencions ja que el tumor se li ha reproduït, encara que cada vegada de menys grandària. Després de la de 2011 va tornar a passar per quiròfans el 2013, 2015 i aquest mateix any. La Fundació li revisarà al febrer a Kenya per comprovar que no se li ha reproduït. El doctor Cavadas ha explicat que no es pot afirmar que estigui curat però se li ha aconseguit «perllongar la vida i de bona qualitat» ja que sense aquestes intervencions hagués mort fa més de tres anys «al carrer com un gos». No obstant això, és conscient que el tumor se li pot reproduir i causar-li la mort.


Comentaris

envia el comentari