IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

⛪ El Papa Francesc es mostra a favor d'aprovar lleis que reconeguin el matrimoni entre parelles homosexuals

Un estudi assegura que els fàrmacs no alleugen el dolor de coll i esquena

Una nova revisió aconsella més la pràctica habitual d'exercici físic que els medicaments recomanats per les guies clíniques

L'estudi revela que només un de cada sis pacients que prenen aquests medicaments, se'n beneficien realment. | Cedida

Tot són males notícies al voltant del mal d'esquena i coll, la causa principal d'incapacitat a tot el món i un dels trastorns més comuns en persones aparentment sanes. Després que l'Institut Nacional d'Excel·lència Clínica (NICE) del Regne Unit actualitzés el passat mes de novembre les seves guies de pràctica clínica i rebutgés l'acupuntura i el paracetamol (almenys com a fàrmac únic) per tractar aquesta dolència, un estudi publicat a l'última edició d'Annals of the Rheumatic Diseases acaba amb l'altra gran esperança farmacològica: els antiinflamatoris no esteroides (AINEs).

Segons publica El Español, el treball és una completa metanàlisi, que va analitzar 35 estudis que comparaven fàrmacs d'aquest tipus, com l'ibuprofeno, que és el més consumit, amb placebo, una pastilla d'aspecte similar però sense cap compost actiu entre els seus ingredients. Tot i que no es pot dir que els fàrmacs fossin completament ineficaços per aquest tipus de dolor, només resultaven útils per a un petitíssim percentatge dels pacients. Per contra, els seus efectes adversos afectaven a tots. De fet, només en tres de les catorze anàlisis que es van realitzar, els fàrmacs van demostrar una eficàcia «lleugerament superior» al que s'estableix per considerar que tenia importància clínica.


A efectes pràctics, l'estudi revela que només un de cada sis pacients que prenen aquests medicaments es beneficien d'ells més que si haguessin pres una píndola de sucre. Llavors, El NICE recomana als nombrosos pacients d'aquest trastorn, la pràctica d'exercici físic, personalitzat segons les característiques de cadascú. En qualsevol cas, això tampoc sembla suficient. De fet, els mateixos autors conclouen que «hi ha una necessitat urgent de desenvolupar nous analgèsics per al dolor d'esquena i coll».


Comentaris

envia el comentari