IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Un estudi de la Vall d'Hebron obre una nova via per tractar el melanoma amb un fàrmac dirigit al metabolisme cel·lular

La teràpia ataca les cèl·lules tumorals i ha demostrat una millor resposta en models animals que el tractament estàndard

El melanoma s'expressa normalment en forma de pigues | Cedida

Un estudi liderat pel grup de Recerca Biomèdica en Melanoma de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), que es publica a la revista 'Oncogene', ha descobert una nova via per tractar el melanoma amb una teràpia farmacològica dirigida al metabolisme cel·lular. El fàrmac DIMATE ataca les cèl·lules tumorals i les condueix a la mort, incloent-hi les cèl·lules mare de càncer o reservori del tumor, que són les responsables de la resistència a la quimioteràpia i de les recaigudes. Aquesta nova via ha demostrat una millor resposta en models animals que el tractament estàndard del melanoma, que és el tipus de càncer de pell més agressiu i té una incidència que va en augment. Les cèl·lules tumorals han d'adaptar-se al seu entorn al mateix temps que ajustar la maquinària de producció per duplicar-se (metabolisme), una situació que incrementa la producció de les anomenades espècies reactives de l'oxigen (ROS) que condueixen a la producció de compostos tòxics com aldehids que, en cas de no ser eliminats, produirien la mort cel·lular.

  

El càncer de pell és una de les malalties modernes més agressives | cancer

 

Després d'estudiar tretze tipus de tumors diferents, els investigadors van arribar a la conclusió que les cèl·lules tumorals del melanoma eren les que mostraven els nivells més elevats de ROS d'entre tots els tumors estudiats. Més interessant encara va ser el fet que com més gran era la quantitat de ROS que posseïen, major era l'activitat de l'aldehid deshidrogenasa (ALDH1A3), un enzim detoxificant d'aldehids."L'estudi ha permès comprovar que els melanòcits normals no expressen aquest enzim, mentre que en les cèl·lules de melanoma l'enzim ALDH1A3 s'expressa en altes quantitats", explica el cap del Grup de Recerca Biomèdica en Melanoma, el doctor Juan Ángel Recio. També s'ha descobert que DIMATE, un fàrmac inhibidor de l'activitat ALDH1A3, permet atacar les cèl·lules tumorals conduint-les a l'apoptosi i s'afavoreix així la inhibició del creixement tumoral, que representa una nova línia terapèutica per al tractament del melanoma. Amb aquest fàrmac s'està realitzant un assaig clínic amb pacients de leucèmia a França i ha demostrat, en models animals, una millor resposta que el tractament estàndard actual amb dacarbacina. Es van utilitzar quatre models d'animals diferents, entre els quals hi havia un model immunocompetent i un altre amb tumors derivats de pacients.

"En ells es va comprovar que DIMATE actua específicament contra les cèl·lules tumorals i per això la seva toxicitat és molt baixa, és un inhibidor irreversible que actua independentment de l'alteració genètica inicial que tinguin les cèl·lules tumorals i, a més, és capaç de destruir el reservori del tumor, és a dir, les cèl·lules mare de càncer que són les responsables de la resistència a la quimioteràpia i les recaigudes", afirma el doctor Recio.La incidència del melanoma va en augment i el pronòstic per als pacients amb la malaltia avançada no és molt encoratjador. Hi ha dos aspectes que dificulten la consecució d'un tractament efectiu, l'heterogeneïtat del tumor i la resistència intrínseca a les teràpies.En els últims anys l'aparició de nous tractaments com els inhibidors de BRAF o la immunoteràpia han incrementat de manera significativa la supervivència dels pacients de melanoma, però les respostes prolongades són limitades. És vital continuar buscant noves alternatives terapèutiques. El VHIR forma part de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, de l'Institut Català de la Salut, i és un centre CERCA del Departament d'Economia i Coneixement i un institut universitari d'investigació adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona.


Comentaris

envia el comentari