IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Un gironí lidera un projecte pioner per tractar el càncer amb un mètode menys invasiu

El programa es desenvolupa a Girona i necessita 70.000 euros per contractar un estudiant de doctorat per treballar-hi

Jordi Frigola al centre amb el director de l’IdiBGi, Jordi Barretina, i la impulsora de la recollida de fons, Vanessa Nueda | CatalunyaDiari.cat

L'investigador banyolí Jordi Frigola lidera un projecte pioner contra el càncer a l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IdiBGi). Es tracta d'un programa pioner que busca la manera combatre la malaltia a través d'un tractament menys invasiu que els habituals, la quimioteràpia i la radioteràpia. Frigola explica que la idea és «aturar la proliferació de cèl·lules malignes, en comptes de matar-les». «Intentem frenar la malaltia en comptes de destruir-la», ressalta. D'aquesta manera s'aconseguiria, en primer lloc, millorar «de forma ostensible» la qualitat de vida dels pacients i seria, de retruc, un gran avenç en la investigació.

  

  

L'investigador destaca que el projecte té diverses fases i s'esperen resultats a mitjà o llarg termini. Una de les claus per poder tirar endavant la investigació és el finançament per a la primera etapa (quatre anys) i que necessita uns 200.000 euros. De moment, n'ha recollit 130.000 per part del govern de l'Estat. Els 70.000 restants, que esperen aconseguir a través de les donacions privades, han de servir per cobrir la contractació d'un estudiant de doctorat que treballaria a les ordres de Frigola.

«No és fàcil aconseguir finançament en recerca perquè no dóna diners de manera immediata», ha lamentat el doctor. De fet, Frigola està convençut que aquesta primera etapa és la «més complicada en aquest sentit» perquè no hi ha empreses que confiïn en un projecte que «no ofereix garanties d'èxit». Tot i així, l'investigador afirma que les bases amb què treballen «són molt sòlides» i ara del que es tracta és d'arribar a confirmar les hipòtesis que ha desenvolupat en altres laboratoris.

Una crep solidària


La recerca dels 70.000 euros per contractar un estudiant de doctorat que treballi els propers quatre anys a les ordres de Frigola és la prioritat de l'investigador banyolí. En aquest sentit ha trobat el suport de la Vanessa Nueda, una malalta de càncer que va engegar una pàgina a internet (www.elcrepdemivida.com) que busca fons per la lluita contra el càncer.

De moment, ja hi ha dos projectes en marxa per recaptar diners. D'una banda l'edició en DVD del concert que la GIOrquestra va fer el passat diumenge 5 de febrer a l'auditori. Els beneficis de la venda dels discos aniran íntegrament a finançar el projecte de Frigola. L'altra campanya és la recollida de diners en una vintena d'establiments de Girona amb guardioles fetes per Nueda on, qui vulgui, pot deixar-hi el seu donatiu.

Nueda ha explicat que arran de la seva experiència «es va decidir a fer el que pogués» per lluitar contra el càncer. «Si serveix per millorar la qualitat de vida dels malalts, em donaré per satisfeta», ha ressaltat.
 


Comentaris

envia el comentari