Un jutge obliga a l’Institut Català d’Acolliment i Adopció a tornar a dos germans als seus pares

La filla s’ha fugat del centre i el petit no torna a casa perquè l’administració vol recórrer la sentència

Un jutge obliga a l’Institut Català d’Acolliment i Adopció a tornar a dos germans als seus pares.   | Cedida

Un jutjat de la ciutat de Barcelona ha ordenat a l’Institut Català d’Acolliment i Adopció (ICAA) que torni de forma immediata a la seva família dos germans que van ser retirats el 8 de setembre del 2015. Des de llavors, porten divuit mesos ingressats en un centre de menors, segons informa ‘El Periódico’. La nena que ara té catorze anys, ha estat més temps fugada que dins del centre. Segons explica la mare, «algunes escapades han arribat ha durar sis mesos». A més, explica que la nena portava sense mesos sense aparèixer pel recinte i viu en una localitat de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Per tal de treure els nens de la seva casa, l’administració es va basar en diversos informes que explicaven que els joves es trobaven «en una greu situació de desprotecció». Tot i això, el jutge rebat les resolucions dels professionals afegint que «estaven basades en uns pressupostos falsos que van portar a una errònia estimació de la concurrència dels factors de risc i abandonament dels menors». Per aquesta raó, el Jutjat de Primera Instància nº15 de Barcelona qualifica de «negligent l’actuació dels professionals» que han elaborat els informes i critiquen la «seva falta d’objectivitat, autocrítica i parcialitat». A més, explica que «les negatives conclusions sobre la demandant que van portar al cessament de l’acolliment, han de ser rebutjades per falta de base científica, sent opinions d’empleats que no estaven qualificats per emetre-les».

Per aquesta raó, el jutge ha sol·licitat que alguns treballadors siguin «exclosos de qualsevol decisió, consulta o intervenció i control» de menors. La decisió judicial del passat sis de març requereix a l’Institut Català d’Acolliment i Adopció i a la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), ambdós dependents del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya que «designi a professionals degudament qualificats». Tot i la contundent argumentació de la sentència, la DGAIA no ha entregat els nens als pares, ja que, la Generalitat argumenta que la sentencia encara pot ser recorreguda.


Comentaris

envia el comentari