Un metge català assegura que el sucre, el pa blanc i la brioixeria poden provocar «canvis d'humor i depressió»

Jorge Pérez-Calvo classifica els aliments en dos grups, freds i calents, segons la seva aportació energètica

Els aliments que consumim defineixen el nostre benestar físic, mental i emocional | Cedida.

El doctor Jorge Pérez-Calvo, llicenciat en Medicina i Cirurgia, entre moltes altres coses, explica al seu últim llibre, 'Comer, sentir...Vivir!', com podem millorar el nostre benestar físic, mental i emocional a través de l'alimentació. En concret, alerta que aliments com la carn i els fregits poden provocar ansietat, agressivitat i que, en canvi, si ens passem de la ratlla amb el sucre, els làctics o els sucs de fruita podem estar tristos, cansats i tenir més por a tot. En una entrevista a 'El Nacional', l'especialista assegura que, durant la primavera, patim una forta baixada d'energia, i que és convenient combinar l'alimentació energètica amb una refrescant. Per exemple, combinar un arròs integral, quinoa o flocs de civada amb vegetals de temporada cuinats de manera lleugera, al vapor, escaldats o al wok. I, pels que els fa por engreixar, el doctor assegura que els cereals integrals ben cuinats aporten molta energia, però no provoquen sobrepès, i que fins i tot poden ajudar a baixar de pes.

L'especialista argumenta que, augmentant el consum de cereals en gra, llegums, vegetals ecològics i peix blanc, podem millorar la nostra salut. Pérez-Calvo classifica els aliments en dos grans grups: freds i calents. Els calents són els que augmenten la calor interna del nostre cos i el metabolisme cel·lular, i posa com a exemples el pebre, l'all, les carns, els fregits l'alcohol, el cafè i fruits secs com les nous o les avellanes. Es tracta d'aliments que escalfen molt el fetge, que ens fa pujar la calor a la nostra zona cardíaca i ens pot provocar una incomoditat que sol desencadenar ansietat, agressivitat i mal humor. 

Sobre els freds, explica que són aquells que impedeixen absorbir nutrients, descarreguen la bateria del cos, i poden provocar deficiència intestinal, cansament, astènia i, fins i tot, tendència a la depressió, perquè ens sentim més tristos i derrotats. L'ideal, segons Pérez-Calvo, és consumir aliments neutres, tebis o frescos, com els cereals integrals, les verdures i els llegums. Els aliments que consumim tenen relació amb gairebé tots els nostres problemes, segons l'especialista. L'insomni, per exemple, és una conseqüència de l'excés de calor en òrgans interns, i el consum excessiu de dolços pot provocar grans canvis d'humor.

Per últim, el doctor parla de la falta d'energia als ronyons, que pot provocar timidesa, inseguretat, falta d'autoestima i que tinguem més por. Per evitar-ho, hem de consumir menys aliments freds com els sucres, els refrescos o la carn, perquè els animals segreguen moltes hormones de la por quan són sacrificats, que ens acabem menjant nosaltres. En canvi, recomana menjar més sípia, salmó salvatge, bacallà, pastanaga, ceba i nous, que eviten el refredament i la desmineralització dels nostres ronyons.


Comentaris

envia el comentari