Un nou fàrmac podria curar la diabetis

El medicament és habitualment utilitzat per tractar la malària

La diabetis podria tenir cura gràcies a una medicina per a la malària | Cedida

La diabetis mellitus tipus u (DM1) no té cura, i a Espanya són més de 500.000 les persones que pateixen aquesta malaltia que els impedeix metabolitzar correctament el sucre. Un 10% d'elles són nens menors de quinze anys, i les xifres van en augment, ja que cada any es diagnostiquen al voltant d'uns 1.500 casos nous. Per tots ells la notícia publicada ahir pel Centre d'estudis en Medicina Molecular de Viena és més que bona, i és que un medicament que normalment s'usava per tractar la malària ha donat resultats en tractaments contra la diabetis, sobretot la de tipus u, que sol presentar-se a la infància.

El medicament en qüestió és l'artemisina i, en cas de ser cert, podria utilitzar-se per reemplaçar les cèl·lules beta destruïdes del pàncrees del diabètic i substituir-les amb les nostres cèl·lules productores d'insulina. Per evitar els greus danys que l'excés de sucre en sang pot generar, els pacients diabètics tipus u necessiten un subministrament d'insulina artificial injectada o aplicada mitjançant dispositius d'infusió durant tota la vida. No existeix forma coneguda de recuperar la funció de les cèl·lules beta perdudes.

Pel que sembla, el medicament s'enganxa a una proteïna anomenada gefrina, que activa alguns centres de control de les cèl·lules. A conseqüència d'això es produeix una cascada de reaccions químiques que acaba provocant que les cèl·lules alfa segreguin insulina en lloc de glucagó. El medicament ha estat provat en peixos zebra, ratolins i rates, i s'ha descobert que s'augmenta la producció d'insulina i milloren els nivells de sucre en sang.


Comentaris

envia el comentari