ARA MATEIX

🚧 Importants retards de Rodalies al Maresme per un tall a les vies

Un PSOE dividit fa Rajoy president

El líder dels populars ha estat investit en la segona sessió d’investidura per 170 vots favor, 111 abstencions i 68 vots en contra
Mariano Rajoy en una imatge d'arxiu. | VP.

 

A la segona va la vençuda. Mariano Rajoy ha estat elegit president del govern espanyol en la segona sessió d’investidura i amb una legislatura fallida a les espatlles. El líder dels populars ha obtingut 170 vots a favor (del Partit Popular, Ciutadans, Coalició Canària i Unión del Pueblo Navarro), 111 abstencions del PSOE i 68 vots en contra (de 15 diputats socialistes, Units Podem, Partit Demòcrata Europeu Català, Esquerra Republicana, EH Bildu i Partit Nacionalista Basc). 

Els socialistes han estat els que ho han passat pitjor durant la sessió d’investidura. Mentre la gestora i el nucli dur dels barons havia pressionat fins a l’últim dia perquè tots els socialistes s’abstinguessin, no han aconseguit tombar quinze dels diputats. A més dels set del PSC (que sempre s’havien mantingut en el no a Rajoy), han trencat la disciplina de vot vuit diputats més. Entre ells, els dos de les Balears (Sofia Hernanz i Pere Joan Pons), l’històric dirigent del PSE-EE Odón Elorza, la independent i número dos per Madrid Margarita Robles i l’excomandant de l’exèrcit Zaida Cantera. El que a hores d’ara encara és una incògnita és el futur dels dissidents i, sobretot, dels socialistes catalans: si es mantenen dins la federació o bé si hi trenquen i formen un partit autònom.

Rajoy començarà el seu segon mandat demà mateix, quan juri el càrrec davant el rei Felip VI. D’aquesta manera, posarà fi al període més llarg sense govern de la democràcia espanyola. En total, 315 dies de govern en funcions, després de les primeres eleccions del 20 de desembre i les segones el 26 de juny. Tot i això, l’estabilitat no està garantida: es tracta del president amb el menor suport parlamentari des del 1978. A partir d’ara el Congrés dels Diputats queda dividit en cinc grans blocs: PP, PSOE, Ciutadans, Podem i el dels partits nacionalistes i independentistes. Tots en contra dels populars, però alhora a les antípodes ideològiques entre ells.

Rajoy, doncs, ha guanyat la primera part de la partida, però ara haurà de batallar per superar la seva debilitat parlamentària i aprovar decisions més o menys consensuades. Sobretot venint d’un govern amb majoria absoluta. Caldrà veure si Rajoy segueix amb la seva estratègia política d’enrocar-se o si bé fa el que no ha fet durant els diversos processos de negociacions d'investidura: cedir, dialogar i moure fitxa.