Una anciana confessa la seva vertadera identitat i la infermera que la cuidava va quedar al·lucinada

La carta era un reflex sobre la seva vida

Molts ancians són oblidats a les llars d'avis on no els visita cap familiar   | Cedida
 

La trista realitat dels temps moderns és que, com vivim més, arribem a la senectut amb molta més edat que els nostres avantpassats i, també, amb molts més problemes. Al final, molta gent gran acaba anant a una residència, on per norma general acaba morint. Alguns d'aquests ancians reben la visita assídua dels seus sers estimats, uns altres, no obstant això, són abandonats allí, i poden passar anys sense veure a un trist familiar. És angoixant pensar com moltes d'aquestes persones passen els seus últims moments en solitud, en lloc d'envoltats de gent. En morir, ho fan amb malenconia, amb amargor i una profunda decepció.

  

La protagonista d'aquesta història, era una d'aquestes persones o, almenys, això era el que semblava: les infermeres que la tractaven consideraven que l'anciana estava completament senil i que tot el que feia era esperar pacientment al fet que arribés la seva mort. Es veu que, eventualment, murmurava coses dins seu en un to sarcàstic, encara que les infermeres recalcaven que el seu estat de senilitat estava tan avançat que quasi no podia reconèixer res de la realitat. El sorprenent de la història, tanmateix, va passar poc després de la seva mort amb la troballa d'una carta que havia deixat en el seu escriptori. Els cuidadors la van llegir i les seves paraules els van calar molt en les entranyes i els van sumir en una profunda amargor.

La senectud és el destí final de les persones | Cedida

 

«Què veieu vosaltres, infermeres? Què veieu? Què penseu quan em veieu? Una vella, no massa llesta. Amb hàbits estranys i mirada distant. A la qual el menjar li cau per la comissura dels llavis i mai respon. A la qual dieu en alt: 'Almenys podria intentar-ho'. Que aparenta no adonar-se de les coses que feu. I que sempre perd alguna cosa. Una calça o una sabata? Que, oposant resistència o sense posar-la, deixa que feu el que vulgueu. Que passa els seus llargs dies al lavabo o menjant. És això el que penseu? És això el que veieu? Doncs obriu els ulls, infermeres, vosaltres no em veieu. Us diré qui sóc, ara que estic asseguda fent el que em dieu i menjant quan em demaneu: Sóc una nena de 10 anys, amb pare i mare, germans i germanes, que es volen. Una noia de 16 amb ales en els peus, que somia trobar prompte l'amor. Una xicota amb 20, a la qual el cor li bota. Que recorda els vots que va prometre complir. Que amb 25 ja té els seus propis fills, als quals ha de guiar i donar un habitatge segur. Una dona de 30, els nens de la qual creixen ràpidament. Units els uns als altres amb llaços que han de durar».

«Amb 40, els meus joves fills han crescut i han marxat. Però el meu home està amb mi perquè no entristeixi. Amb 50 tornen a jugar els nadons damunt meu. Tornem a conèixer a nens, el meu amor i jo. Dies foscos sobre mi, el meu home ha mort. Miro al futur i m'estremeixo. Els meus fills tenen els seus propis fills. I penso en els anys i en l'amor que vaig conèixer. Jo sóc ara una vella. La naturalesa és terrible. Em ric de l'edat com una idiota. El meu cos s'enfonsa. Gràcia i força s'acomiaden. Ara solament queda una pedra, on bategava un cor. Però en aquesta vella carcassa encara hi viu una dona jove. I el meu vell cor s'unfla. Me'n recordo de les alegries, me'n recordo de les penes. I visc i estimo, cada dia. Penso en els anys, tant pocs i que se'n van anar tan de pressa. Accepto el fet que res pot quedar. Així que obriu els ulls. Obriu-los i mireu. Res de vella. Mireu més a prop. Vegeu-me a MI!», deia la seva carta.

Convé recordar que darrere de cada persona major hi ha emocions i idees | maltratada

 

Amb ella, aquesta dona va demostrar que, després de cada rostre senil i arrugat, s'amaga una història i dins d'ella una persona amb idees i emocions, amb passat, amb pors i amb dubtes. La moralitat de l'assumpte està en el fet que hem de recordar que els majors també són persones, ni llestos ni babaus, són gent que pot aportar coses, a qui val la pena escoltar i conèixer. Doncs, deixem d'oblidar-los en residències i acompanyem-los el seu últim pas fins al més enllà.


Comentaris

envia el comentari