Una desena d'ajuntaments catalans obriran les portes el 6 de desembre

Els regidors de diversos municipis treballaran i se celebraran actes solidaris i reivindicatius

L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, davant l'ajuntament després de rebre el requeriment de l'Estat sobre el 12-O. | ACN.

Una desena d'ajuntaments catalans obriran les seves portes el pròxim 6 de desembre, dia de la Constitució. Aquesta vegada l’atenció no se centrarà en Badalona, que va ser protagonista el passat 12 d’octubre, sinó en municipis més petits com Sant Martí Sarroca (Alt Penedès), Celrà (Gironès), Viladamat (Alt Empordà), Viladrau i Prats de Lluçanès (Osona), Navàs (Bages), Sant Julià de Ramis (Gironès), Guiamets (Priorat), Vilella Alta (Priorat), Soriguera, (Pallars Sobirà), Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell) i Deltebre (Baix Ebre). En diversos municipis, els regidors de partits sobiranistes treballaran però els ajuntaments no estaran oberts, com és el cas de Barcelona. També se celebraran actes solidaris per tot el territori seguint les recomanacions de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Per la seva banda, Celrà també aprofitarà la jornada per canviar el nom de la plaça de la Constitució i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, protagonitzarà un «porta a porta» per les cases de veïns per explicar els motius de la independència.

A Badalona, ciutat que va centrar l'atenció el 12 d’octubre, no s'ha consensuat aquesta vegada cap acció concreta per reivindicar el caràcter laborable del festiu del 6 de desembre. Tot i això, hi ha membres del govern, com els regidors d'ERC i Guanyem Badalona, amb l'alcaldessa Dolors Sabater al capdavant, que sí han anunciat que aniran a treballar al seu despatx. A diferència del Dia de la Hispanitat, durant la jornada del Dia de la Constitució ho faran a títol individual i a porta tancada. Aquesta serà la pràctica que adoptaran la majoria d'ajuntaments amb governs de majoria sobiranista a l'àrea metropolitana de Barcelona, on els regidors es reivindicaran anant a treballar, però mantindran tancades les portes de l'Ajuntament. És el cas també de la capital catalana. A Barcelona qui s'ha pronunciat obertament és el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que reconeix que hi ha «poques raons» per celebrar la Constitució.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Sant Martí Sarroca (Alt Penedès), governat per la CUP, ERC i Movem Sant Martí, sí que obrirà les portes amb total normalitat durant la jornada del 6 de desembre. El govern municipal anirà a la feina i, a més, s'oferirà el servei d’atenció al ciutadà en l'horari habitual d'un dimarts, vuit del matí a dues del migdia, desprès que «alguns treballadors han optat voluntàriament per treballar aquest dia».

En alguns consistoris no s'ha arribat a aquest extrem, tot i que sí s'ha ofert als treballadors la possibilitat d'anar a treballar a canvi de fer festa un altre dia laborable, com és el cas d'Argentona (Maresme), que té al capdavant el vicepresident de l'AMI, Eudald Calvo (CUP). Per la seva banda, la presidenta de l'entitat, Neus Lloveras, participarà en la lectura d'un manifest reivindicatiu davant l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, on governa, però el consistori romandrà tancat.

Comarques gironines

La imatge d'ajuntaments gironins oberts i treballant del passat 12 d'octubre es repetirà la setmana vinent coincident amb la festivitat de la Constitució. Més d'una desena d'alcaldes aniran a treballar i també donaran l'opció de fer-ho als regidors i treballadors. Així ho han decidit els quatre ajuntaments governats per la CUP: Celrà (Gironès) Viladamat (Alt Empordà); Verges (Baix Empordà) i Mieres (Garrotxa). En el cas de Celrà i Viladamat també hi aniran treballadors, que tenen l'opció de canviar el dia i fer festa en un altre moment. A d'altres municipis l'ajuntament també estarà obert i hi haurà treballadors, com és el cas de Sant Julià de Ramis (Gironès). A Castelló d'Empúries (Alt Empordà), Bàscara (Alt Empordà), Salt (Gironès), Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i Begur (Baix Empordà) els càrrecs electes aniran a treballar però l'ajuntament no estarà obert al públic.

Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre

Els dos únics consistoris on governa la CUP a la demarcació de Tarragona, als Guiamets i la Vilella Alta, tots dos al Priorat, obriran portes seguint l'acord pres per la formació. Van ser els únics que ja van obrir el passat 12 d'octubre. A aquests però, aquest 6 de desembre s'hi sumarà l'Ajuntament de Deltebre (Baix Ebre) que ha decidit obrir les portes del consistori on setze dels disset regidors atendran a la ciutadania. També han anunciat que treballaran els membres del govern municipal de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar. El seu alcalde, el republicà Jordi Gaseni, és també vicepresident de l'AMI.

Els representants de l'Ajuntament de Montblanc no obriran les portes del consistori però es desplaçaran fins a Les Borges Blanques (Garrigues) per celebrar una trobada sobre l'N-240 i reivindicar millors infraestructures. A més, diversos grups municipals com la CUP a Reus o ERC a Reus o Tarragona han explicat que mantindran reunions de treball, i altres consistoris com el de Tortosa també secundaran simbòlicament la proposta de l'AMI de fer accions a les portes dels ajuntaments.

Ponent

A Lleida ciutat, els tres regidors d'ERC i els dos de la Crida-CUP aniran a treballar com un «dia laborable normal» aquest 6 de desembre. D'altra banda, a Juneda, a les Garrigues, on governa el PDECAT, l'Ajuntament estarà obert de les nou a la una del migdia per fer un recapte d'aliments en favor de Càrites Parroquial i un esmorzar popular. Finalment, a Soriguera, al Pallars Sobirà, l'únic municipi de la demarcació de Lleida on governa la CUP, l'Ajuntament obrirà les portes i l'atenció al públic serà com la d'un dia laboral normal, de 9.00 a 14.00 hores. L'alcalde, Xavier Pedemonte, i alguns dels regidors de l'equip de govern seran els encarregats d'obrir les portes del consistori i atendre als ciutadans.

Catalunya Central

Molts alcaldes i regidors dels ajuntaments de la Catalunya Central aniran a treballar el 6 de desembre. És el cas de la majoria de capitals del territori: a Igualada (CiU), l'alcalde i regidors tenen previstes diverses reunions; a Solsona (ERC) els càrrecs electes faran feina de despatx; a Vic (CiU) l'alcaldessa i regidors atendran les seves funcions amb normalitat; a Berga (CUP) també aniran a treballar l'alcaldessa i regidors, tot i que el consistori no s'obrirà al públic; mentre que a Manresa (CiU i ERC) encara no han decidit oficialment la seva postura, tot i que segurament organitzaran alguna activitat paral·lela tal com va proposar l'AMI. L'Ajuntament de Viladrau (ERC), que ja va treballar el 12-O, ha decidit tornar a obrir les portes dimarts. Altres ajuntaments donen llibertat als seus funcionaris per decidir si volen acudir al seu lloc de treball.


Comentaris

envia el comentari