T'ENCANTA SÁLVAME?

Uneix-te al nou grup de Facebook per a comentar, cotillejar i disfrutar amb Sálvame. CLICA AQUÍ, t'encantarà!

URGENT

Cancel·len vols a l'Aeroport del Prat pel coronavirus

Una vilanovina emprèn un projecte pels afectats pel TOC

L'objectiu és oferir activitats, xerrades i ensenyar quines alternatives hi ha a la medicació
Ana Aleo, l'emprenedora del projecte Anoia TOC | CatalunyaDiari

 

Ana Aleo és de Vilanova del Camí, Barcelona, i fa 20 anys que pateix una malaltia que molta gent pateix però que no n’és conscient perquè no se li ha diagnosticat. Es tracta del TOC, el trastorn obsessiu compulsiu, un trastorn mental que es presenta en forma de pensaments obsessius que poden tenir a veure amb la neteja, amb l’ordre, amb el control i amb la perfecció de les coses. Per ajudar a tots aquells qui ho pateixen, l’Ana, que s’ha posat en contacte amb CatalunyaDiari, ha creat un grup al Facebook (Anoia TOC) i té la intenció de crear una associació.

L’objectiu és crear un «grup d’ajuda que estigui a prop de la gent» que també pateix aquesta patologia. «A l’Anoia no hi ha un lloc on poder fer xerrades i activitats amb aquest objectiu» explica la protagonista en ser preguntada per les motivacions que ha tingut per emprendre aquest projecte. Tot i que la gent amb qui ha parlat ha mostrat interès i curiositat pel projecte, no hi col·laboren de forma activa i ella fa una crida a la participació. La vilanovina assegura que el TOC no es tracta ben bé de «manies» com molta gent apunta sinó que, de forma involuntària, «una acció bàsica que pot fer qualsevol persona en el seu dia a dia es pot convertir en una obsessió per a les persones que pateixen TOC».

 

La malaltia, reconeguda per l'OMS com malaltia psiquiàtrica, està molt relacionada amb l’ansietat i la depressió. Ana explica que hi ha medicació per la deficiència de serotonina, influent en el TOC, però que ella vol «donar a conèixer totes les alternatives que hi ha, que són totalment complementàries amb la medicació». La vilanovina explica que hi ha l’opció de fer treballs d’autoestima, teràpies conductuals i de comportament, però que el que a ella li ha funcionat són «les teràpies naturals com ara el ioga, la meditació o la reflexoteràpia».

Aleo ja ha contactat amb diversos mitjans, centres especialitzats i experts per tirar la iniciativa endavant. Ara per ara, la farmàcia del poble li ha cedit una sala per fer tallers, la ràdio de Vilanova li ha ofert un espai radiofònic i està pendent que 'Activa’t per la Salut Mental' també li confirmi un espai on poder treballar. A més, està en contacte amb ‘Obertament’, una agrupació d’entitats que també lluiten amb els mateixos objectius.