Usos i efectes del Nolotil o metamizol

Podria ser que aquest medicament tan potent per reduir el dolor no sempre fos el més indicat

Descobreix les aplicacions i els efectes perjudicials d'aquest popular fàrmac
Descobreix les aplicacions i els efectes perjudicials d'aquest popular fàrmac | Cedida

Actualment, existeixen una gran quantitat de fàrmacs analgèsics. El metamizol o dipirona és un d’aquests i, encara que és molt conegut a la península Ibèrica, en molts altres racons del planeta és molt complicat trobar-ne o n’han prohibit la venda.

A continuació, t’explicarem quines aplicacions i quins efectes secundaris té el metamizol —o Nolotil, el nom comercial amb què habitualment se’l coneix a l’Estat espanyol.

En què consisteix el metamizol, també anomenat dipirona?

El metamizol, dipirona o Nolotil és un medicament analgèsic, antipirètic i espasmolític. És a dir, serveix per tractar els dolors, la febre i els espasmes dels músculs, a banda d’algunes altres molèsties físiques. Tot i que en diversos països del món es fa servir de manera molt freqüent, alguns altres n’han prohibit la comercialització per diverses raons que comentarem una mica més avall.

A nivell pràctic, el metamizol té moltes similituds amb l’ibuprofè, el paracetamol o l’Enantyum que, no obstant això, tenen uns usos i uns efectes secundaris ben particulars en cada cas. Com a mostra d’això, podem assenyalar que, per exemple, la dipirona no fa tant de mal a l’estómac com l’ibuprofè, que el paracetamol no és tant potent com la dipirona o que l’Enantyum serveix per tractar unes classes de dolor molt concretes.

Tant a Espanya com a Portugal, el metamizol generalment es ven amb la denominació de «Nolotil». En canvi, a l’Amèrica Llatina es comercialitza, entre altres, amb els noms de «Novalgina», «Neo-Melubrina», «Antalgina» i «Neosaldina». Altres vegades l’etiqueta senzillament diu «Metamizol» o «Dipirona».

El metamizol forma part de la família de les pirazolones, una classe farmacològica que darrerament és menys popular perquè se l’ha vinculat amb efectes secundaris importants —tot i que poc habituals. Aquesta família també està composta per altres medicaments com ara la fenilbutazona, l’oxifenbutazona i la propifenazona, i sovint s’empra per combatre els dolors —i, en menor mesura, els altres símptomes esmentats una mica més amunt.

A l’Estat espanyol el Nolotil de 575 mg amb el format de càpsules dures gaudeix de molta popularitat. Se sol vendre en càpsules, però també es pot aconseguir com a solució per injectar i en ampolletes.

Quins són els usos del Nolotil?

El Nolotil s’utilitza generalment per combatre el dolor i la febre mitjana i alta, encara que s’han de considerar diversos elements essencials a l’hora d’escollir prendre aquest medicament o una altra mena similar per mitigar unes molèsties concretes. Si segueixes llegint, descobriràs en quins casos determinats s’aconsella fer servir el metamizol.

1. Quan es té mal de queixal

En el cas que visquis a l’Estat espanyol, segurament relaciones la denominació de «Nolotil» amb una aplicació concreta: calmar el mal que fan els queixals. En aquest cas, el metamizol és indicat gràcies a les seves propietats antiinflamatòries, molt útils a l’hora de reduir les molèsties provocades, per exemple, per les operacions bucodentals o pels temuts queixals del seny.

El Nolotil sol consumir-se quan es té mal de queixal
El Nolotil sol consumir-se quan es té mal de queixal | Cedida

 

2. En el cas de patir espasmes musculars

El Nolotil té uns efectes espasmolítics que en fan un fàrmac útil per calmar els dolors dels òrgans interns del nostre cos. En particular, podem remarcar la seva efectivitat per lluitar contra el dolor que provoquen els còlics biliars i nefrítics, dues classes de mal que pot patir l’aparell urogenital, encara que per les seves característiques també podria servir en altres casos d’espasmes musculars.

3. En altres situacions doloroses

A banda d’ajudar a calmar el mal que poden fer les dents i els dolors que produeixen els espasmes musculars, el metamizol també té qualitats analgèsiques més generals. Per això, també pot arribar a fer-se servir per intentar combatre molts tipus de mal, tant els dolors crònics com els aguts, especialment quan és un mal molt fort i quan té a veure amb les conseqüències derivades de les intervencions quirúrgiques o dels traumatismes.

Encara que molta gent utilitza el Nolotil per calmar el mal de cap, segurament no és el medicament més indicat per aquests casos. En aquestes situacions, és aconsellable escollir analgèsics amb un caràcter més suau i que presentin menys reaccions adverses, com ara el paracetamol, per esquivar els perills que pot tenir el metamizol per a l’estómac.

 

4. Quan es té febre pronunciada

L’ús del Nolotil també es vincula molt amb el fet de controlar la febre pronunciada que no aconsegueixen fer baixar alguns altres antipirètics que no són tan agressius. En aquestes situacions, caldria prescindir del metamizol si altres medicaments com el paracetamol, l’aspirina o l’ibuprofè poden contribuir a mitigar les molèsties de manera important.

Quins efectes adversos i contraindicacions té?

Entre altres efectes secundaris del metamizol, el més important és l’ agranulocitosi o neutropènia, que consisteix en una reducció significativa de la quantitat de granulòcits presents a la sang. Aquesta complicació pot provocar efectes com úlceres bucals, febre, problemes a l’hora de respirar, sensacions de fatiga i feblesa.

En els casos en què no se li proporciona un tractament, l’agranulocitosi  pot causar la mort de la persona afectada. Per aquest motiu molts països —com els Estats Units, entre altres— han restringit o prohibit la comercialització del Nolotil. Ara bé, hem de ser conscients que, a grans trets, els espanyols semblaria que no tenen una predisposició gaire alta a l’hora de contraure aquest quadre clínic tan inquietant.

Pel que fa als altres efectes adversos del fàrmac, cal remarcar que els que es produeixen amb més freqüència inclouen molèsties digestives, reaccions al·lèrgiques a les mucoses i a la pell, dificultats respiratòries —en especial en els pacients diagnosticats amb asma— i hipotensió, que vol dir que la pressió de la sang és massa baixa.

El consum del Nolotil durant l’embaràs està contraindicat, sobretot durant els últims tres mesos de gestació, un trimestre en què hi ha més perills d’afectacions per al fetus. A banda, s’hauria de prescindir del consum del metamizol en els períodes de lactància i en els nens més petits, així com en els pacients que han patit reaccions adverses derivades del consum d’altres medicaments analgèsics.


Comentaris

envia el comentari