UVic i Càritas reben 8,3 milions d'euros d'una herència

Una anciana deixa una herència milionària per «ajudar a persones amb pocs recursos»

 

Imatge de la presidenta del patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) i alcaldessa de Vic, Anna Erra, i el bisbe de Vic, Romà Casanova
Imatge de la presidenta del patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) i alcaldessa de Vic, Anna Erra, i el bisbe de Vic, Romà Casanova | cedida

 

La sorpresa va ser majúscula per la Universitat de Vic (UVic) i Càrites quan van rebre la notícia de que Maria Victoria Modolell Trías, una ciutadana anònima que no mantenia cap relació amb aquestes institucions, els havia deixat en herència un patrimoni de 8,3 milions d'euros.

La presidenta del patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) i alcaldessa de Vic, Anna Erra, i el bisbe de Vic, Romà Casanova, han signat l'acceptació del llegat, que explicita que un patrimoni valorat en 8,3 milions d'euros és per les dues institucions, que hauran de gestionar en comú aquests actius i el benefici que obtinguin, invertir-lo en els objectius especificats per Modolell: beques per estudiants d'estudis superiors de la UVic i ajudes per a gent gran i menors amb pocs recursos atesos per Cáritas.

Imatge de la Universitat de Vic
Imatge de la Universitat de Vic | cedida

 

UViC i Cáritas responen

L'herència es tracta, segons ha declarat UVic i Cáritas sense detallar percentatges concrets, de diners en efectiu, immobles i participacions en empreses. Aquesta és la dotació més gran que la UVic ha rebut en els seus 20 anys d'existència: «és normal que les universitats rebin donacions d'un immoble, un local comercial, o una suma de diners més modesta, però res així» explica Mònica Jofre, directora de comunicació de la UViC.

La universitat també ha explicat en un comunicat que es crearà el fons de beques Maria Victòria Modolell-Carlos Calderó per a gestionar l'assignació d'aquestes beques.

Per la seva banda, un portaveu de Cáritas Espanya ha confirmat que una dotació d'aquest volum és excepcional i que més enllà d'aquesta xifra només hi ha casos aïllats com els 20 milions d'euros donats pel fundador d'Inditex Amancio Ortega.

Qui és Maria Victoria Modolell Trías

Modolell va néixer l'any 1937 a Barcelona i va morir amb 80 anys l'octubre de 2017. És filla d'un procurador de tribunals i empresari immobiliari Josep Maria Modolell i neta de l'industrial Santiago Trias, exconseller del Banc d'Espanya, accionista de grans companyies com el Banc Urquijo i tresorer de l'Exposició Internacional de 1929. 

No va tenir fills i es va casar ja gran amb Carles Calderó Saderra, membre d'un històric llinatge de la comarca d'Osona i que va morir sis mesos abans que ella. Calderó era propietari majoritari de la Casa Calderó, un palauet del segle XIX patrimoni de Vic, i d'un important conjunt actiu d'immobles i terrenys d'Osona. 


Comentaris

envia el comentari