IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La vida a les últimes barraques de Barcelona

Una vintena de families malviuen en aquestes barraques construides als anys 70

Vista aèria de Can Batlló | canbatllo.org

Fa una dècada que les famílies que ocupen les barraques del camí de la Cadena, dins el recinte de Can Batlló, a dos minuts de la Gran Via i de la Ciutat de la Justícia, esperen un reallotjament immediat als pisos de protecció oficial que l'Ajuntament de Barcelona construeix en aquest antic recinte industrial. Tot i això, a causa de la burocràcia, les famílies residents en aquests habitatges s'han vist obligades a passar un altre hivern en aquestes condicions. La majoria de les barraques tenen una cortina en comptes de porta i tracten de dissuadir els rosegadors amb una fusta arran de terra. Gairebé totes consten només de dues cambres: un petit dormitori i la sala que exerceix de menjador, on han habilitat una cuina molt bàsica i un lavabo tancat per cortines o envans lleugers.

La zona s'està remodelant per millorar les condicions de vida. | canbatllo.org

 

Després de la desil·lusió que es va produir quan no van rebre cap de les claus entregades de la primera promoció d'habitatges de Can Batlló, ara confien que els dos blocs que s'estan edificant als carrers Constitució i Parcerisa siguin per ells, ja que no estan disposats a seguir malvivint a les barraques. Com explicava una de les residents, la Laila, a La Vanguardia: «Passem fred a l'hivern, calor a l'estiu, la claveguera sempre fa pudor i entre bestioles i sargantanes tenim aquí un autèntic zoo». A més, al barri tots viuen pendents de les condicions meteorològiques que han passat a condicionar plenament el seu dia a dia: «Avui han dit que plourà i tots estem resant perquè no ho faci, perquè quan plou se'ns mullen els nens, la roba, els mobles... tot!», continuava la Laila. 

Construïdes als anys setanta, aquestes cases pertanyen a l'últim nucli intacte del barraquisme que va proliferar a la Barcelona de Porcioles. Aleshores es van crear autèntiques barriades amb aquest tipus de vivendes bastant precàries. Actualment, aquest grup de barraques de Can Batlló són les úniques que sobreviuen; a la resta de nuclis es van enderrocar o es van modernitzar a poc a poc fins camuflar-se en la trama urbana de la perifèria. El principal grup de barraques es troba distribuït al voltant d'un pati central de difícil accés i segons el cens que fa el Centre Social de Sants —no hi ha un registre municipal fiable— actualment hi viuen 21 famílies que sumen en total 76 persones —entre les quals, una dotzena són menors. 


Comentaris

envia el comentari