Les vint cançons que no ens podem treure del cap

Els investigadors han desenvolupat una fórmula matemàtica per explicar aquest fet

El Gangnam Style forma part de la llista de vint cançons inoblidables. | Cedida.

Qui no ha tingut una cançó al cap difícil d'oblidar? És un fet que la majoria de nosaltres hem experimentat. Els investigadors han desenvolupat una fórmula matemàtica per explicar aquest fenomen. Segons ells, la fórmula explica per què algunes cançons són inoblidables. D'acord amb la investigació realitzada per la Universitat de St. Andrews, la recepta d'aquestes cançons té cinc components.

Aquests components són la receptivitat - com et sents a causa de la cançó-, la previsibilitat, la sorpresa, la potència melòdica i la repetició rítmica. La fórmula exacta es va revelar com: Receptivitat + (previsibilitat - sorpresa) + (potència melòdica) + (repetició rítmica x 1,5) = cançó  inevitable de repetir. Tal com explica The Mirror, Beda Williams de la Facultat de Filosofia, Antropologia i Estudis de Cinema de la Universitat, observava entre altres coses, un estudi sobre les vint cançons més inevitables de repetir i oblidar, encarregat per Heinza per promoure el seu nou anunci televisiu.

Beda també és coordinadora de la investigació del projecte Hark, i per això relaciona aquest fet amb els nostres hàbits d'escoltar: «Si ens fixem amb les cançons que van sorgir de la investigació, tots aquells tenen una empremta digital rítmica diferent, és a dir, si traiem la melodia són molt reconeixibles solament pel seu ritme». A més, segons explica un altre aspecte important de les cançons d'èxit és tenir una lletra que enganxi. També destaca les persones que els hi encanta el significat de la cançó. Va afegir que «la potència melòdica i el ganxo són les característiques essencials d'aquest tipus de cançons». La clau d'aquest tipus de melodies és la repetició rítmica, harmònica i melòdica. Finalment, un dels portaveus de Heinz va acabar dient que «l'estudi i la fórmula demostrant la importància del ritme perquè una cançó tingui realment èxit o no».

Top vint de cançons inolvidables

We will rock you - Queen

Happy - Pharrell Williams

We are the Champions - Queen

I'm Gonna Be (500 miles) - Proclaimers

YMCA - Village People

Bohemian Rhapsody - Queen

Final Count Down - Europe

Living on a prayer - Bon Jovi

Jingle Bells

Who let the dogs out? - Baha Men

Gangnam Style - Psy

Never gonna give you up - Rick Astley

Don't stop believin' - Journey

Uptown funk - Bruno Mars and Mark Ronson

Shake it off - Taylor Swift

Beat it - Michael Jackson

Ruby - Kaiser Chiefs

The Time Warp - The Rocky Horror show

About the bass - Meghan Trainer

Karma Chameleon - Culture Club


Comentaris

envia el comentari