IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Violència de gènere: claus i les 7 classes existents

Tot allò que et cal saber sobre aquest problema que encara causa estralls a la societat

La violencia de género se manifiesta no solo de forma física.
La violència de gènere no només pot ser física, sinó que n'hi ha de diferents menes | Sidney Sims

Les estadístiques són molt significatives: des de l'any 2003, hi ha hagut més de 950 víctimes de violència masclista al territori espanyol, dones mortes a mans de les seves parelles sentimentals. Aquesta xacra va de la mà de l'expressió habitual «violència de gènere», que sovint apareix als discursos oficials, així com als mitjans de comunicació i, fins i tot, a les converses que es mantenen al carrer. 

Ara bé, som conscients de què implica en realitat la violència de gènere? Quins són els factors indispensables perquè una agressió sigui considerada violència de gènere? Quines classes de violència de gènere hi ha?

En què consisteix exactament la violència de gènere?

Al territori espanyol, la irrupció recent d'una formació política que pertany a l'extrema dreta i posa en qüestió la noció de «violència de gènere» constitueix tota una invitació per tal d'examinar en què consisteix exactament i per tal de fer una reflexió al voltant del seu contingut. La violència de gènere és qualsevol forma d'agressió o de violència que s'exerceix psicològicament o físicament al damunt d'algú altre a causa d'un factor diferencial de gènere —home/dona—, tal com ha explicat 'Carácter Urbano'.

Les 5 preguntes més habituals al voltant de la violència de gènere

Per mitjà de 5 preguntes molt freqüents que és probable que algun cop t'hagis formulat, arribaràs a entendre més bé tota la dimensió que envolta la violència de gènere.

1. Només hi ha homes que siguin autors de la violència de gènere?

La denominada violència de gènere també rep de vegades la nomenclatura de violència masclista, sobretot pel fet que la perpetren els homes sobre les dones. En alguns casos, aquesta violència l'exerceixen perquè aprofiten una superioritat a nivell físic i, en d'altres, perquè els impulsa un marc cultural i mental que, tradicionalment, ha fet arrelar la idea que els homes són superiors a les dones i que gaudeixen de drets sobre elles.

Per aquesta raó, la violència de gènere es troba emmarcada en un ambient social en què la dona està en una situació de clara desigualtat pel que fa a l'home. Aleshores, però, què passa quan una dona decideix maltractar un home o, fins i tot, matar-lo? L'home és víctima de violència de gènere?

En aquest punt comença un debat d'allò més llarg. Ara bé, cal remarcar que el percentatge de dones que maten homes és molt baix i que, sigui com sigui, això es produeix en resposta a unes mateixes causes.

2. Què causa la violència de gènere?

Fa temps, aquesta classe de violència es contemplava com un aspecte de la vida privada i, per això, es pensava que, dins de la relació de matrimoni, les causes que la provocaven eren comprensibles i també naturals. El fet de reduir la problemàtica a l'àmbit de la casa consolida encara més la submissió femenina en un vincle desigual amb els homes.

La nostra societat ha anat evolucionant, i el problema també ha tingut una evolució fins que ha passat a ser una preocupació col·lectiva a nivell públic, tal com també ho són altres classes de violència, com ara la racial, o d'odi, com el religiós, entre altres exemples.

Els factors que desencadenen la violència de gènere poden ser molt diversos, i van des del control i la gelosia fins a les drogues i el consum desmesurat d'alcohol. Sigui com sigui, hi ha una causa fonamental que les subordina a totes: els vincles tradicionals de domini dels homes per damunt de les dones, que s'originen en un sistema social que es fonamenta en el patriarcat —en què els homes exerceixen l'autoritat grupal.

3. Quins elements són indicadors de la violència de gènere?

Tal com examinarem una mica més avall, hi ha classes diverses de violència de gènere: des de l'insult i la pressió psicològica fins al maltractament de tipus físic o, fins i tot, l'assassinat. A l'interior d'aquests extrems, hi trobem una varietat important d'accions que estan considerades violència de gènere, i cadascuna d'elles es caracteritza perquè l'home exerceix una dominació sobre la dona.

La violència de gènere es produeix quan les víctimes se senten violentades o agredides d'alguna manera, o quan pateixen una vulneració de les seves llibertats i drets, i quan aquests delictes es cometen en el marc d'un vincle de submissió i dominació.

4. Dins de les altres classes de violència, quin és el lloc de la de gènere?

Els experts en el tema ens parlen de més d'una desena de classes de violència, en funció de com són els actes i de qui la perpetra. Entre elles destaca, per exemple, la violència religiosa, econòmica o cultural, així com l'assetjament escolar. La violència de gènere també hi és, i s'inclou com una classe específica en què el gènere de l'individu té un rol clau.

No resulta gens senzill fer una comparació dels percentatges de totes aquestes classes de violència. Ara bé, les dades oficials ens indiquen que la de gènere és la causa més important de mort de les dones a nivell global.

5. Quines propostes es fan per mirar de resoldre aquesta classe de violència?

De manera resumida, destaquen dues classes de mètodes per mirar de posar remei al problema de la violència de gènere: per una banda, la llei, que és un mitjà dràstic i immediat. Per l'altra, l'educació, que és una tècnica més profunda i que requereix més temps.

Per mitjà de l'educació es busca una transformació de llarg abast dels vincles socials que originen la dominació dels homes per sobre de les dones. En aquest sentit, destaquen els programes educatius d'igualtat de gènere, així com les polítiques que s'encarreguen de la promoció pública de la igualtat i qualsevol mena d'iniciativa de caràcter privat.  

Com que es tracta d'un procés que va a poc a poc, s'estableixen determinades mesures immediates que permetran resoldre la problemàtica a través de modificacions a nivell de la llei i d'un enduriment del codi penal.

Manifestación contra la violencia machista.
Una manifestació per combatre la violència de gènere | EFE

 

Les 7 classes existents de violència de gènere

Totes les accions lesives o coercitives que duen a terme els homes sobre les dones mentre aprofiten una posició dominant es considera que constitueixen violència de gènere. Perquè tingui lloc, no cal que es produeixi un ús de la força física, perquè existeixen altres classes de violències subliminals que també són molt perjudicials.

1. La violència de tipus psicològic

Existeixen dues principals classes de violència de gènere que contenen totes les altres: són la violència de tipus psicològic i la de tipus físic. Tot i que la de tipus psicològic normalment no centra tant l'atenció, habitualment és la més estesa a nivell quotidià i és la responsable de preservar el sistema de dominació, és a dir, el masclisme.

La violència de gènere de tipus psicològic es defineix com les paraules o accions que humilien o fan patir les dones. Dins d'aquestes paraules o accions s'hi poden incloure insults habituals, el control a nivell de la parella —com ara controlar els amics que té la dona, com es vesteix, com fa servir les xarxes socials o els horaris exactes d'arribada a casa— o bé la vexació i la pressió a nivell psicològic.

2. La violència de tipus físic

Es tracta de l'altra gran classe de violència de gènere. En ella, hi veiem un ús de la força física contra les dones, que es produeix perquè els homes aprofiten la superioritat moral o física que tenen per tal d'utilitzar la força contra una dona que sent que es troba en inferioritat i sotmesa. 

A la violència de tipus psicològic la por és l'element central i, en canvi, a la violència de tipus físic el dolor és l'element que predomina. Es produeixen diverses classes de gradacions, que poden anar des de tibar dels cabells, sacsejar l'altre o plantar-li una bufetada fins al maltractament físic de manera sistemàtica, el fet de propinar pallisses i, en algunes ocasions, l'assassinat. La part més important de recursos del poder públic es destina a lluitar contra aquesta classe de violència.

3. La violència de tipus sexual

Dins d'aquesta classe de violència hi trobem diversos tipus de violències que poden anar des de l'assetjament sexual a la feina fins a la violació i l'abús sexual. Té lloc cada vegada que l'home es val d'una posició superior a nivell social o físic per tal de perpetrar algun acte que la dona no consent i que té una naturalesa sexual.

Cal que s'entengui que la violència de tipus sexual no necessàriament ha d'implicar una penetració i que no cal que sempre es produeixi un contacte de tipus físic. N'hi ha prou amb pressionar psicològicament amb objectius sexuals o amb vulnerar l'espai privat de les dones.

Dins d'això, s'inclou el tràfic de nenes i dones per a l'explotació sexual, que es coneix amb la denominació de tràfic de persones.

4. La violència de tipus econòmic

Aquí, s'aprofita la vulnerabilitat econòmica de la persona per sotmetre-la a la violència, a través del fet intencionat de privar-la de recursos per tal que es pugui mantenir. El punt essencial de la violència de gènere econòmica consisteix en el fet que l'home, a través d'aquests mitjans, mira d'originar una dependència sostinguda i estructural de l'altre i, d'aquesta manera, li vol limitar la llibertat. 

Habitualment, aquesta violència es produeix quan no s'abona la pensió a l'exparella i als fills que es tenen en comú o quan, dins de l'àmbit del matrimoni, es discrimina l'altre a l'hora de disposar dels recursos.

5. La violència de tipus patrimonial

És la que està vinculada a la destrucció de patrimoni o d'objectes personals per tal que la víctima senti un malestar o un pànic important. Es tracta d'una de les formes de violència de gènere més difícils de percebre des de l'exterior, però té una crueltat molt gran: mira de dominar la dona destruint el seu patrimoni, quelcom que ha aconseguit amb molts anys de sacrifici i esforços.

6. La violència de tipus familiar

La violència de gènere familiar està molt estesa i es basa en dominar l'altre a través d'altres membres de la seva família, normalment els fills. Aquí, s'hi inclouen maltractaments físics dirigits als fills i violència psicològica perpetrada contra la mare. 

En els pitjors casos, els fills són assassinats per tal de provocar un dolor immens a les dones, però també es poden produir manipulacions dels infants per posar-los en contra de la seva mare, vulneracions dels permisos de visites establerts, segrestos, amenaces i altres classes de violència.

7. La violència de tipus social

En aquests casos, es manipula l'entorn social de la persona afectada per tal que es quedi aïllada i que pateixi o que es torni més dependent. Normalment, en aquesta mena de violència es du a terme un sabotatge dels vincles de la dona amb els membres de la seva família i amb les seves amistats, per mitjà del control, la limitació i finalment l'aïllament. 

Amb aquestes tècniques, els maltractadors poden augmentar el grau de vulnerabilitat de les dones i el sentiment de submissió que tenen.

Bibliografia

  • Expósito, F., i Moya, M., 2011. Violencia de género. Mente y cerebro,48, 20-25.
  • Osborne, R., 2009. Apuntes sobre la violencia de género, Vol. 96. Barcelona: Bellaterra.
  • Chamorro, H. M., 2008. Manual de protección a víctimas de violencia de género. Editorial club universitario.
  • López García, E., 2004. La figura del agresor en la violencia de género: características personales e intervención. Papeles del psicólogo, 25 (88).

Comentaris

envia el comentari