Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge creada pel NIAID amb una partícula del MERS-CoV acolorida

Tot el que has de saber sobre les afectacions del coronavirus per a consumidors i empreses

L’Agència Catalana del Consum demana que es faci un consum responsable i solidari

Imatge creada pel NIAID amb una partícula del MERS-CoV acolorida
El coronavirus afecta de forma lleu a les persones joves sense patologies prèvies | Unsplash (NIAID)

Han passat més de 10 dies d'ençà que l'Estat espanyol va declarar l'estat d'alarma, tot i això diàriament sorgeixen dubtes entre la població per saber quines són les afectacions principals. L'estat d'alarma implica l’aplicació de mesures que afecten directament les persones consumidores així com a certes empreses, com ara la suspensió dels serveis d’hostaleria i restauració - amb el tancament de bars, cafeteries i restaurants- que només podran oferir servei a domicili; el tancament dels locals d’espectacles, instal·lacions culturals i artístiques i les activitats esportives i de lleure o reduccions considerables dels transports per carretera, ferroviaris, aeri i marítim. 

Pel que fa a els hotels i d'altres allotjaments turístics o similars -càmpings, aparcaments de caravanes, etc.- se suspèn l'apertura al públic i l'admissió de clients. Tenint compte tot això, si alguns d'aquests  serveis s'ha vist afectat, es poden trobar algunes recomanacions generals i passos a seguir en aquest enllaç. 

Els establiments de consum bàsic i necessari es mantenen oberts

Per a altra banda, segueixen oberts els establiments minoristes d'alimentació, begudes, productes i béns de primera necessitat, establiments farmacèutics, metges, òptiques i productes ortopèdics, productes higiènics, premsa i papereria, combustible per a l'automoció, tallers de reparació de vehicles, estancs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments per a animals de companyia, tintoreries i bugaderies i el comerç per internet, telefònic o correspondència. Pel que fa a les perruqueries, només poden oferir serveis a domicili.

Tot i estar oberts al públic és important 'fer un consum responsable  i solidari, planificar les compres, comprar només el necessari i no acumular productes, per evitar el malbaratament alimentari', són algunes de les recomanacions de l’Agència Catalana del Consum.

Viatges a països afectats pel coronavirus

Els governs d'altres països també estan prenent mesures per evitar l’expansió del coronavirus que poden tenir afectacions  en els drets de les persones consumidores. Per exemple, Itàlia ha ordenat el tancament de tots els comerços –excepte farmàcies i supermercats-; Estats Units prohibeix viatges des d’Europa; hi ha països que posen condicions especials d’entrada segons la zona de procedència, etc.

Aquestes mesures, en forma de decrets, ordres o instruccions dels governs que impedeixen o prohibeixen accedir a un país, que tanquen aeroports, hotels, museus o obliguen a la cancel·lació d’espectacles, són el que es denominen  causes de força major. Es considera que existeix força major quan la prestació d’un servei contractat resulta impossible per una circumstància aliena a la voluntat de l’empresa, sobrevinguda i imprevisible o inevitable. 

Mesures extraordinàries de suport a les famílies i les empreses

També han entrat en vigor les mesures urgents extraordinàries previstes en el Reial decret llei 8/2020, per fer front a l'impacte econòmic i social  del COVID-19. Com en el cas del subministraments bàsics a la llar -llum, aigua i gas-, la telefonia i Internet, els terminis per a la devolució de productes i les hipoteques. Podeu consultar aquestes afectacions i mesures urgents en aquest enllaç.

L'Agència Catalana del Consum remarca la importància d'estar informats a través de fonts oficials i seguir les recomanacions de les autoritats.