IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Les ajudes que el govern aprovarà per ajudar a pagar el lloguer

Els prèstecs mobilitzaran uns 700 milions d’euros

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un discurs al Congrés el 4 de gener de 2020.
El govern ha aprovat diverses mesures per pagar el lloguer | CatalunyaDiari

Mentre la crisi del coronavirus continua, el govern ultima un paquet de mesures per ajudar als inquilins que tinguin problemes per pagar el lloguer de les seves residències a causa de l’actual situació de crisi sanitària. La paralització d’activitats i l’estat d’alarma suposaran mobilitzar uns 700 milions d’euros.

Entre les mesures aprovades destaquen una moratòria amb el pagament del lloguer i la paralització de tots els processos de desnonament. Aquestes mesures inclouen una línia de ‘microcrèdits’ avalats per l’Estat d’uns 100 milions d’euros per qui tinguin el seu pis llogat a particulars o petits propietaris i una moratòria de fins a quatre mesos en el pagament de la renda pels inquilins.

Proposen fer-li front en «còmodes terminis»

No obstant això, encara queden molts punts a debatre. Per exemple, encara està oberta la negociació sobre com se saldaria el deute que s’acumuli amb els quatre mesos de moratòria de pagament que es permetrà als inquilins dels grans propietaris de pisos.

Segons assenyalen les fonts, mentre Unides Podem pretén que aquest deute no es pagui, la proposta del Ministeri de Transports passa perquè l’inquilí pugui fer-li front en «còmodes terminis i en un període d’entre tres i deu anys».

Queden paralitzats tots els desnonaments

En concret, el pla que prepara el Departament que dirigeix Ábalos contemplen un primer punt pel qual es determina la paralització de tots els processos de desnonament durant un període de sis mesos. Així, la proposta estableix una pròrroga automàtica de sis mesos per a tots els contractes de lloguer que compleixin la seva vigència coincidint amb el període de l’estat d’alarma.

En tercer lloc, el pla estableix la possibilitat d’una moratòria de quatre mesos en el pagament del lloguer als inquilins de pisos propietat de grans empreses que s’han vist afectat per aquesta crisi econòmica.

Entre tres i sis anys per tornar els diners 

Aquells que viuen en un pis llogat a un particular o un petit propietari, l’Executiu habilitarà a través de l’ICO una línia de microcrèdits estimada en uns 100 milions d’euros. Les famílies o ciutadans que recorrin a aquests crèdits per no poder atendre el pagament dels seus lloguers comptaran amb un termini d’entre tres i sis anys per tornar-los.

Ábalos també contempla una tercera suposició: la d’aquelles persones que no només estiguin afectades per la crisi sinó que es trobin en una situació «ruïnosa». En aquests casos, s’habilitarà part dels fons del ‘Plan Vivienda’.

D’aquesta manera, la suma de totes les mesures i iniciatives suposarà la mobilització de fons per import d’uns 700 milions d’euros per recolzar aquells que més ho necessiten en aquests moments on tothom necessita una casa on passar el confinament.


Comentaris

envia el comentari