IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Tots els ajuts que pots demanar per fer front al coronavirus

El Govern ha aprovat un seguit de mesures econòmiques per als més afectats

Pedro Sánchez durant una sessió parlamentària sobre l'estat d'alarma el 25 de març de 2020
S'han hagut de llençar mesures econòmiques per a ajudar als ciutadans a portar aquesta situació | Catalunya Diari

El Govern ha llançat una sèrie de mesures econòmiques per intentar que la crisi sanitària provocada per la Covid-19 afecti el menys possible als treballadors. És cert que molts d'ells han vist com els seus treballs han estat suspesos a conseqüència d'haver de recórrer als ERTO.

Perquè la posada en marxa de la vida normal sigui de la millor manera possible i l'economia no es vegi terriblement afectada, és essencial que els ciutadans comptin amb ajudes mentre compleixen amb el confinament decretat en l'estat d'alarma.

L'Executiu ja ha treballat en diversos decrets on les ajudes a aturats, persones amb ingressos que s'han vist notablement reduïts i els autònoms i PIMES són els més afavorits.

Els pagesos podran seguir treballant sense perdre l'atur

Els agricultors aturats, treballadors amb subsidi agrari, renda agrària o amb prestació per desocupació podran continuar la seva tasca en el camp sense que això suposi la pèrdua de l'atur. Per a aquells treballadors estrangers que el permís de treball els hi caduqui, se'ls renovarà si finalitza abans del 30 de juny i als joves estrangers d'edats compreses entre els 18 i 21 anys se'ls expedirà un permís de treball.

Els pròxims quatre mesos serà el termini que tenen aquells agricultors que van demanar préstecs per afrontar la sequera patida en 2017. Es poden pactar amb els bancs un any de carència i prolongar el període d'amortització sent el Ministeri el que assumeixi el cost dels avals.

L'estat d'alarma ha provocat la paralització dels treballs que no es consideren essencials per la qual cosa aquells treballadors afectats que hagin de quedar-se a casa hauran de seguir cobrant el seu salari i queda pendent la recuperació de les hores abans que acabi l'any.

Desnonaments aturats i hipoteques ajornades

Pel que fa a l'habitatge, queden totalment prohibits els talls d'aigua, llum i gas a aquelles llars més vulnerables. L'abonament social per a aquelles persones que tinguin pendent la seva renovació, quedarà prorrogat fins al 15 de setembre. Així mateix la factura de la llum podrà contenir fins a un 40% de descompte.

Les hipoteques quedaran ajornades fins al 3 de maig per aquelles famílies en atur o que hagin vist els seus ingressos disminuïts a l'almenys el 40%. Els desnonaments queden suspesos fins a sis mesos i els contractes de lloguer es renovaran automàticament en aquells casos que la caducitat es produeixi en plena crisi.

Aquells inquilins més afectats per la pèrdua, reducció de treball o autònoms podran demanar un microcrèdit a interès 0 i retornar-lo en 10 anys. Serà l'Estat el que assumeixi el deute si es manté la vulnerabilitat.

Empleades de la llar segueixen amb un 70% de base 

Les empleades de la llar podran percebre el 70% de base de cotització i els treballadors temporals que no tenen dret a atur rebran 440 euros com a subsidi extraordinari.

Els treballadors que es trobin en situació de desocupació i es retardin a presentar una prestació per desocupació o una represa no veuran reduïda «la durada del dret a la prestació». Els autònoms que vulguin cobrar l'atur, hauran d'estar al corrent de pagament de les cotitzacions en el seu efecte regularitzades en 30 dies.

La Seguretat Social ajornada per als autònoms

Els autònoms podran ajornar durant sis mesos el pagament de les seves quotes a la Seguretat Social com també el pagament dels seus deutes queda ajornat fins al 30 de juny. A més podran sol·licitar la devolució de les quotes pels dies no treballats de març.

«Qualsevol autònom que hagi vist interrompuda o reduïda de manera intensa té dret a una prestació que almenys arribarà a 950 euros» ha declarat el ministre de Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

A més, els autònoms que hagin cessat la seva activitat pel coronavirus i les persones afectades pels ERTO, podran utilitzar el seu pla de pensions per alleujar la seva situació econòmica.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Les empreses tenen l'obligació de mantenir als seus treballadors en plantilla així com mantenir el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social. El Govern va posar en marxa uns avals per a empreses i PIMES per garantir la seva liquiditat.

Aquelles societats que es troben en fallida no tenen l'obligació de declarar-se en concurs de creditors i hauran de transcórrer dos mesos des de la fi de l'estat d'alarma perquè les sol·licituds de concurs siguin admeses pels jutges.

Empreses amb ERTO

Les empreses que s'hagin acollit als ERTO han de mantenir l'ocupació d'aquells treballadors afectats durant sis mesos després de reprendre l'activitat si han estat exonerades de les cotitzacions socials. Si tenen menys de 50 treballadors, no hauran de pagar les cotitzacions.

Les institucions científiques, tecnològiques i d'innovació són les essencials en la lluita contra la Covid-19, pel que podran establir-se hores extraordinàries que seran recompensades amb el complement de productivitat o mitjançant gratificacions.

El temps d'obres públiques s'augmenta un 15%

L'empresa concessionària encarregada de les obres públiques paralitzades a conseqüència de l'estat d'alarma, «podrà restablir l'equilibri econòmic mitjançant l'ampliació de la seva durada inicial fins a un màxim d'un 15% o mitjançant la modificació de les clàusules de contingut econòmic incloses en el contracte».

Totes aquestes mesures tindran un cost d'uns 5.000 milions d'euros que se sumen al paquet de liquiditat de 200.000 milions d'euros acceptat en el Reial decret.


Comentaris

envia el comentari