Els experts apunten que el pic per coronavirus podria arribar a mitjans d'estiu

Així ho ha anunciat Àlex Arenas en una entrevista a la 'cadena SER'

Àlex Arenas investigador del grup de recerca Alephsys Lab de la URV amb una pantalla al fons
Els investigadors apunten que el pic per coronavirus pot arribar a l'estiu | CatalunyaDiari

Àlex Arenas, catedràtic del Departament de Ciències de la Computació i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili apuntava la setmana passada unes dades preocupants sobre l'avenç del coronavirus: «Si el govern espanyol no atura la mobilitat laboral que no sigui imprescindible ens aboquem a la catàstrofe sanitària en molt pocs dies», un fet que ara reitera.

En una entrevista a la 'cadena SER', l'expert ha apuntat que «les xifres són catastròfiques» i ha assegurat que si es tarda més en tallar la mobilitat, estarem «posant sobre la taula centenars de morts».

Mesures que el Govern demana des de fa dies

Fa dies que el Govern demana el confinament total, una de les mesures que recomanen els científics, però el govern de Pedro Sánchez sembla que es fa el sord. Arenas, també ha assegurat que si seguim així, sense restringir la mobilitat, el pic podria arribar sobre el 15 d'abril amb una «magnitud brutal, de 20 vegades la nostra capacitat hospitalària». Per altra banda, si es prenguessin mesures més restrictives, el pic de la corba podria «arribar a mitjans d'estiu».

Per fer aquestes prediccions Arenas es basa en un model matemàtic creat per predir la propagació del coronavirus. Aquest ha estat creat conjuntament amb un grup d'investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i de la Universitat de Saragossa amb la idea que aquest model permeti fer prediccions del risc de nous casos de contagi per coronavirus que hi ha a l'estat espanyol.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu.  FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Endarrerir el pic

Així doncs, segons el científic la idea és endarrerir el pic per evitar «col·lapsar el sistema sanitari», ja que «les restriccions actuals ens porten al mateix escenari que sense elles, però uns dies més tard», segons apunta al mitjà esmentat.

El mateix Fernando Simón va expressar ahir en roda de premsa que «si -el coronavirus- es van estenent al llarg del temps, com sembla que està sent, tenim una opció. La pressió sobre el sistema sanitari serà molt alta, l'extensió en el temps facilitarà que el puguem controlar».  Motiu pel qual va apuntar que és important guanyar temps amb el virus per a no concentrar tot el treball dels sanitaris en un pic pròxim, una idea que concorda amb l'expressada per Arenas.


Comentaris

envia el comentari