La Cambra detecta un augment de comandes gràcies al coronavirus

Joan Canadell creu que és una oportunitat per créixer econòmicament

Pla curt del president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell. Imatge del 3 de març de 2020
El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell | ACN

La Cambra de Comerç ha detectat un augment de comandes a determinades empreses per les dificultats dels proveïdors al mercat asiàtic. «És un primer indici que alguna cosa pot estar canviant», ha assegurat el president de l'ens cameral, Joan Canadell. En concret, es tracta de companyies del sector tèxtil, farmacèutic o de béns d'equip.

«Ens deien d'empreses de Sud-amèrica, que sobretot importaven d'Àsia, i que ara volen tenir també proveïdors europeus. Hem d'aprofitar l'oportunitat per a la nostra indústria», ha afegit. Tot i això, el també president del Consell de Cambres ha reconegut que «és evident» que hi ha empreses afectades, especialment per problemes de subministraments o la cancel·lació de viatges i fires.

Canadell ha afirmat que la suspensió del Mobile World Congress (MWC) tindrà un «impacte» a Barcelona, especialment en matèria de turisme. En termes general, ha assegurat que el coronavirus tindrà unes conseqüències econòmiques «d'algunes dècimes» en el PIB, si bé encara és molt d'hora per determinar com afectarà finalment a l'economia catalana.

  

En qualsevol cas, els problemes dels proveïdors al mercat asiàtic han generat un augment de la demanda a determinades empreses catalanes. Canadell ha assegurat que els efectes econòmics del coronavirus han estat una «alerta» per a aquelles empreses que s'aprovisionaven en un únic mercat.

«Aquestes companyies poden entendre que han de diversificar els proveïdors. Probablement, els interessarà tenir una part de la producció a llocs com Europa», ha manifestat. El president de la Cambra de Comerç de Barcelona no creu que la globalització actual «canviï radicalment», però assegura que una diversificació dels proveïdors i la producció podria afectar «positivament» al PIB de Catalunya.

Una oportunitat per créixer

En aquest context, ha reivindicat Catalunya com un dels «motors industrials» d'Europa i ha assegurat que la diversificació podria ser una «oportunitat» per a alguna empresa «per poder créixer». «És la part positiva dins aquesta desgràcia que és l'efecte del coronavirus», ha manifestat.

Més enllà de la situació «puntual» dels pròxims mesos, Canadell ha assegurat que els efectes econòmics del coronavirus faran «replantejar» a algunes empreses la seva estratègia en el comerç internacional. «Buscar una mica d'equilibri pot fer que realment, a la llarga, una àrea tan industrial com Catalunya se'n beneficiï positivament», ha conclòs.

Les declaracions del president de la Cambra de Comerç contrasten amb les de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. La consellera ha reconegut que el coronavirus ha començat a afectar la producció d'algunes indústries catalanes i ha afirmat que hi ha companyies «amb dificultats per treballar» a causa dels problemes derivats de l'epidèmia.

«Hi ha plantes que han aturat la producció durant uns dies a l'espera de com evoluciona la situació», va assegurar la consellera aquest dimarts en una atenció als mitjans després de reunir-se amb el comitè d'empresa de Nissan.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari