Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Tractament coronavirus

La notícia sobre la vacuna del coronavirus que celebra Espanya

És molt improbable, però, que s'administrin les vacunes enguany

Tractament de coronavirus
Troben dos possibles tractaments per al coronavirus | Pixabay

Fa diverses setmanes que el sistema sanitari va superar el pic de contagis més alt de coronavirus i es van reduir notablement els casos d'infectats en diferents zones d'Espanya. Ara la població només espera una cosa: la vacuna.

Molts experts han assegurat que fins d'aquí a un any, com a mínim, no es trobarà un tractament per aquest virus, a més de la dificultat d'aconseguir-la en alguns països a causa de la forta demanda que es produirà. En definitiva, no sembla que aquest any tornem a les nostres rutines, a la normalitat.

Però, pot ser que recuperem la vida que fèiem prèviament a la pandèmia? Segons ha informat la premsa local aquest dimarts, la Xinaja ha començat els seus assajos clínics en humans amb dos possibles candidats contra la SARS-CoV-2. Aquestes dues vacunes romanen en un estat d'inactivitat, és a dir, consistents en microorganismes que s'han eliminat a través de processos físics o químics.

Dues possibles solucions

Tal com ha afirmat Nius, la primera solució per al COVID-19 va ser desenvolupada per l'Institut de Virologia de Wuhan (ciutat on es van diagnosticar els primers casos de coronavirus) amb la col·laboració de la sucursal  de la mateixa empresa Sinopharm. Aquesta va obtenir la llicència diumenge passat i va començar a posar en pràctica els assajos clínics.

La segona candidata ha estat el resultat de la feina conjunt d'empreses diferents, amb Sinovac Research & Development al capdavant. Aquesta empresa és una subsidiària de Sinovac Biotech, que ha treballat també en una vacuna contra la síndrome respiratòria aguda i greu.

Una primera mostra

Segons la publicació econòmica especialitzada Caixin, els assajos de Sinopharm —que compta amb el suport econòmic del Ministeri de Ciència i Tecnologia de la Xina— s'administrarà la vacuna a 1.396 voluntaris a la província de Henan (centre-est de país asiàtic) durant les seves dues primeres fases, que es preveu que perdurin fins al 10 de novembre de 2021.

A mitjans de març, les autoritats xineses van aprovar l'inici dels assajos clínics d'una altra vacuna contra el coronavirus desenvolupada per l'Acadèmia Militar de Ciències. Fins a la data, i segons les xifres oficials, 3.341 persones han mort a  la Xina  a conseqüència de la Covid-19 entre els 82.249 que van ser diagnosticats. De tots ells, 77.738 pacients han superat el virus amb èxit.

Disponible en un any, però no abans 

Per la seva banda, l'Agència Europea dels Medicaments (EMA) preveu que la vacuna  contra el  coronavirus  pugui estar disponible en un any, però no abans.

Segons ha detallat la Comissió Europea en el full de ruta que ha publicat aquest dimecres per recomanar als estats com fer el procés de desconfinament, l'executiu europeu ha detallat que l'EMA estima que el procés per tenir una vacuna  «preparada per a l'aprovació i disponible en una quantitat suficient per a un ús ampli i segur» pot trigar encara un any. Fa només un mes la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va confiar poder tenir la vacuna  aquesta tardor.