IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El Banc d'Espanya preveu una caiguda del PIB espanyol d'entre el 6,6% i el 13,6% durant el 2020

La institució ha presentat aquest dilluns un informe que pronostica també que la taxa d'atur podria arribar al 21.7% en el pitjor escenari

Diners
La pandèmia del coronavirus colpejarà l'economia espanyola. | Pixabay

El Banc d'Espanya calcula que l'economia espanyola es contraurà enguany entre un 6,6% i un 13,6% per l'efecte de l'epidèmia de coronavirus, una caiguda del PIB «sense precedents», que dependrà de la durada del confinament. En un informe publicat aquest dilluns, l'organisme estima també que el dèficit públic tancarà enguany entre el 7% i l'11% del PIB i que el deute públic s'elevarà a entre el 110% i el 120% del PIB, que es va tancar el 2019 amb el 95,5%.

La institució analitza els efectes sobre l'economia de la pandèmia en diferents escenaris encara preliminars. Un primer enfocament, centrat en l'oferta, analitza l'evolució del PIB en funció de la caiguda de la producció econòmica i conclou que, si el confinament dura vuit setmanes, la contracció oscil·larà entre el 6,6% (si l'activitat es normalitza després del confinament) i el 8,7% (si no es normalitza fins a finals d'any). En cas que el confinament s'allargués 12 setmanes, la contracció econòmica ascendiria al 13,6% i s'arribaria a final d'any sense aconseguir una normalització de l'activitat, especialment en les branques lligades a l'hostaleria i l'oci.

Pel que fa a la destrucció de llocs de treball, l'informe del Banc d'Espanya preveu que la taxa d'atur s'enfili entre el 18,3% i el 21,7%, segons l'escenari.

Reducció de la despesa de famílies i empreses

Un segon enfocament, més adequat per a mesurar l'impacte més enllà del curt termini, es basa en la realització de simulacions conforme al Model Trimestral del Banc d'Espanya (MTBE), que estudia les principals relacions de l'economia espanyola. Així, apunta que la pèrdua de rendes de llars i empreses implicarà una reducció de la despesa o el recurs a crèdits que comportaran pagaments futurs, al mateix temps que la incertesa suposarà posposar decisions de despesa.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Conforme a aquesta metodologia, un confinament de vuit setmanes, en el qual les mesures adoptades pel govern espanyol evitin la pèrdua de llocs de treball i el tancament d'empreses, suposa una contracció econòmica del 6,8% enguany, seguida d'un repunt del 5,5% en 2021. En cas que algunes empreses no aconseguissin superar els problemes de liquiditat d'aquestes vuit setmanes de confinament, la reculada del PIB seria més intens, del 9,5%, seguit d'un rebot major, del 6,1% en 2021.

Un tercer escenari, en el qual el confinament dura 12 setmanes i un percentatge major d'empreses es veu afectat per problemes de solvència, es tradueix en una contracció del 12,4% enguany i un creixement del 8,5% en 2021.

Les mesures adoptades pel govern: 6.000 milions d'euros

Aquestes projeccions mostren, segons el Banc d'Espanya, que les actuacions de política econòmica «no sols permeten minorar la profunditat de la recessió en el curt termini, sinó que a més haurien d'afavorir que s'aconsegueixi un nivell més elevat de PIB i ocupació en un horitzó temporal una mica més dilatat».

El Banc d'Espanya calcula en els seus supòsits en uns 6.000 milions d'euros el cost de les mesures adoptades per a facilitar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) –als quals s'acolliran 3,1 milions de persones–, prestacions per a autònoms –0,9 milions de persones– i per desocupació –0,6 milions de persones–, un càlcul conservador atès que els afectats per ERTO ja ronden els quatre milions i més d'un milió d'autònoms ja ha demanat la prestació.

Així mateix, veu «molt improbable» que s'erradiqui la pandèmia a curt termini i que l'actual període de confinament vagi seguit «d'una tornada ràpida i plena a la normalitat».


Comentaris

envia el comentari