Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Torra i el conseller Bargalló, en un acte en una escola de Cornellà de Llobregat el 12 de setembre de 2019.

Bargalló planteja que el curs «es reprengui primer telemàticament i després presencialment»

El conseller d'Educació ho ha explicat en declaracions a CatalunyaDiari

El president Torra i el conseller Bargalló, en un acte en una escola de Cornellà de Llobregat el 12 de setembre de 2019.
El president Torra i el conseller Bargalló, en una imatge d'arxiu. | Europa Press

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, descarta l’opció que el curs actual «ja no es reprengui» a causa de la crisi del coronavirus. En declaracions a CatalunyaDiari, Bargalló ha explicat que «el 12 d’abril», data en què ara per ara acaba l’estat d’alarma, es prendrà la decisió sobre quan es reprèn el curs escolar i, sobretot, de quina manera.

En aquest sentit, segons el titular d’Educació, «caldrà debatre si la represa del curs es fa de manera presencial o telemàtica», tot i que una de les opcions amb força que posa sobre la taula és que «es reprengui primer de manera telemàtica, i més tard, presencial».

Una reprogramació que comença per adaptar-se a les casuístiques de l’alumnat

És, però, una decisió que no es prendrà fins el 12 d’abril i que dependrà, és clar, de l’evolució de la malaltia a Catalunya i de les mesures que s’apliquin des del govern espanyol —l’estat d’alarma es podria tornar a prorrogar. Sigui com sigui, a la represa s’hauran perdut diverses setmanes d’activitat lectiva. «Caldrà una reprogramació», afirma Bargalló, i concreta que «en primer lloc, cal tenir en compte que cada alumne té una casuística diferent, i aquesta és la primera adaptació que cal fer».

«Cal veure si l’alumne disposa o no d’Internet; si disposa o no d’ordinador o mòbil; si en té, cal veure si són prou potents per seguir les activitats lectives; o si hi ha menys aparells que germans i això és un impediment; o bé si l’entorn familiar permet seguir correctament les activitats...», exposa el conseller d’Educació, en referència a les diverses situacions en què es pot trobar l’alumnat, en declaracions a aquest mitjà.

Pel que fa a les setmanes de classe perdudes, Bargalló recorda que «actualment, l’ensenyament es fa de manera competencial, no hi ha una matèria que cal memoritzar per passar a la següent», de manera que és factible readaptar el programa i que l’alumnat assumeixi l’aprenentatge que pertoca, un  sistema que facilitaria una represa telemàtica del curs, amb treballs interdisciplinars.

La meitat de les targetes moneder, ja en poder de les famílies

En un altre ordre de coses, Josep Bargalló ha explicat a CatalunyaDiari que «el 50% de les targetes moneder ja estan en mans de les famílies». Es tracta de les 180.000 targetes que s’estan fent arribar a les famílies de l’alumnat amb beques menjador i que permetrà seguir-los garantint almenys un àpat al dia. Educació ha fet el repartiment a través dels consells comarcals i els ajuntaments i, si aquest dimecres arribaven a ciutats com Sabadell o Terrassa, a  partir d’aquest dijous es completarà el repartiment a Barcelona.

Pel que fa a la Selectivitat, el Ministeri d’Educació anunciava aquest dimecres que les proves es faran entre el 22 de juny i el 10 de juliol. Ara són Educació, Empresa i Coneixement i el Consell Interuniversitari de Catalunya qui ha de concretar les dates a Catalunya, decisió que es preveu prendre en la reunió prevista per a mitjan mes d’abril. Amb tot, «es potenciarà l’optativitat en els exàmens», on hi haurà diversos models a triar, «perquè es tracta que cada alumne pugui respondre a aquells coneixements que sí que ha pogut tractar a classe», ha explicat el titular d'Educació.

Finalment, Bargalló ha respost el col·lectiu de l’escola concertada, que en un comunicat ha demanat «el mateix tracte que rep l’escola pública». «És exactament el que estem fent», ha dit el conseller d’Educació, que ha recordat que els contractes dels treballadors de les escoles concertades són privats i que per tant, la Generalitat no pot intervenir en les seves condicions. «Els treballadors de les escoles concertades que tenen contractes privats s’han d’acollir a les mesures de la Generalitat per a llocs de treball privats», ha reblat.