IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El barril de petroli West Texas baixa dels 10$ per primer cop a la història i cotitza en negatiu

El preu de barril era de -40,08 dòlars al final de la jornada

Una persona posant gasolina en un vehicle amb un sortidor de gasolinera
El preu del petroli cau a mínims històrics i tanca en negatiu per primer cop per la crisi del coronavirus | iStockPhoto (bunyarit)

El preu del barril de petroli West Texas Intermediate (WTI), de referència per als Estats Units, ha experimentat aquest dilluns, 20 d'abril, una jornada sense precedents en què ha arribat a situar-se en terreny negatiu per primera vegada en la seva història.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

En concret, el preu dels contractes de futurs del WTI amb lliurament al maig ha arribat a cotitzar en els -40,08 dòlars per barril, enfront dels +18,27 dòlars registrats al tancament del divendres. Un preu mai vist que demostra que el coronavirus, a més d'una crisi sanitària global, també està provocant una crisi econòmica amb pocs precedents.

Per contra, el preu dels futurs de petroli WTI de juny s'ha mostrat més estable durant la jornada. La caiguda aquest dilluns ha estat de prop del 13%, fins a situar-se entorn dels 21,78 dòlars el barril.

D'aquesta forma, els mercats de petroli dels Estats Units han experimentat el que es coneix com a «contango», que es produeix quan el preu futur cotitza a un preu més elevat que l'actual. 

Cau la demanda pel coronavirus

La caiguda de la demanda pel coronavirus Covid-19, juntament amb el baix preu registrat pel cru en els últims mesos ,ha provocat que l'emmagatzematge escassegi. Això, unit al fet que aquest dimarts expira el període de negociació dels contractes de futurs amb venciment al maig, ha propiciat la jornada baixista, en què s'han anat superant rècords de manera consecutiva.

El petroli ha caigut primer fins a mínims des de 1999, encara que després ha continuat descendint fins a preus mai vistos de la crisi del petroli de 1973, provocada després de la guerra de Yom Kippur. Finalment, el cru ha entrat en terreny negatiu i ha continuat aprofundint la seva caiguda.

Des que es negocien els contractes de futurs del WTI, cosa que va començar en 1983, mai abans havia caigut el preu dels futurs per sota dels 10 dòlars.

«Els futurs del WTI de maig estan experimentant vendes massives, ja que expiren demà. Tots els inversors que no vulguin lliurament físic necessiten vendre el contracte de maig abans del seu venciment. A més, no hi ha compradors físics per a aquest contracte, ja que les capacitats d'emmagatzematge als EUA han aconseguit el seu màxim», ha explicat el gestor de Vontobel AM, Michel Salden.

La setmana passada, l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) va qualificar 2020 com «el pitjor any de la història per al petroli» i es va referir al present mes com a «abril negre», alertant, a més, que l'excés d'oferta posaria a prova la capacitat mundial d'emmagatzemar cru, amb el risc que la saturació en alguns jaciments obligui a parar la producció.

Al seu torn, l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) va pronosticar que la demanda de cru descendiria entorn de 20 milions de barrils per dia a l'abril. En el conjunt de l'any, la demanda es reduirà en 6,91 milions de barrils per jornada.


Comentaris

envia el comentari