Bars i restaurants asseguren que molts hauran de tancar si no reben ajudes del govern

Demanen l'exoneració del pagament del lloguer

Tapes BCN
Els empresaris de la restauració nacional lamenten que el govern ignori la difícil situació | Catalunya Diari

Diverses marques de Restauració i Hostaleria d'Espanya, principals representants dels empresaris de la restauració nacional, han lamentat que el govern central estigui ignorant la «greu situació» per la qual travessa el sector i demanen l'exoneració del pagament de rendes dels lloguers dels locals, segons han informat en un comunicat conjunt.

El cas de no implementar-se algunes de les mesures plantejades a l'Executiu, estimen que un 15% de les empreses es veuran abocades a la desaparició, la qual cosa suposa més de 40.000 petites i mitjanes empreses. En concret, el sector denuncia que en comptes d'adoptar mesures d'ajuda solidàries i de justa equitat econòmica, el govern deixa desatès un col·lectiu, que suposa el 6,2% del PIB i afecta a més d'1,7 milions de persones de manera directa.

«Instem una vegada més al govern a adoptar mesures que suposin un alleujament en les càrregues econòmiques a les quals han de fer front els hostalers durant el tancament per força major dels seus negocis, com és l'exoneració del pagament del lloguer i la seva adequació a les circumstàncies a curt termini», indiquen en el comunicat.

Reiteren la necessitat de mesures efectives

El sector reitera que en un escenari d'«incertesa i crisi profunda» són necessàries la suspensió i l'acomodació proporcional de la renda dels lloguers a les vendes, nul·les en aquest moment i molt restringides en un futur pròxim. Així, demanen l'aplicació de l'article 1105 del Codi Civil, que contempla el supòsit d'exoneració del pagament de rendes per causes de «força major» i en el seu cas l'adequació del pagament de rendes proporcionals a les vendes reals en el curt termini.

Per això, sol·liciten l'aplicació de la doctrina 'Rebus Sic Stantibus', per la qual l'arrendatari és exonerat del pagament de lloguers o rendes davant aquestes circumstàncies d'excepcionalitat, des de la data d'entrada en vigor de l'estat d'alarma, i s'adeqüi un sistema de pagament flexible de rendes, almenys fins a desembre, en «justa proporcionalitat» a les expectatives de vendes del mateix sector.

El president de Marques de Restauració, Carlos Pérez Tenorio, apel·la a la unitat en aquests complicats moments que travessa el sector. «Hem de fer gala del 'tots units per a vèncer al virus i protegir al país', que resa el lema d'aquesta crisi i considerem que hauria de ser aplicat de manera solidària i no deixar que alguns ho perdem tot mentre que uns altres asseguren les seves rendes. No és de justícia», ha recalcat.


Comentaris

envia el comentari