Les 10 notícies bones sobre el coronavirus

Hi ha raons per pensar amb optimisme

Científics investigadors busquena contrarrellotge una vacuna contra el coronavirus
Raons per encarar amb optimisme la crisi del coronavirus | CatalunyaDiari.cat

En aquests moments tan angoixosos a causa de la pandèmia del coronavirus, necessitem bones notícies més que mai per afrontar el nostre dia a dia i encarar el futur de la millor manera possible, ja que la situació tan greu que estem vivint no ens deixa veure més enllà.

 

  

  

En això ens pot ajudar les paraules del microbiòleg de la Universitat de Navarra Ignacio López Goñi, que ha recopilat una sèrie de notícies positives sobre el coronavirus al portal 'The Conversation', que t’alegraran el dia i et faran veure les coses sota el prisma de l’optimisme.

Les 10 millors notícies sobre el coronavirus

El genoma s’ha identificat ràpidament

Conèixer com és el virus és el primer pas per enfrontar-se contra ell amb garanties. El SARSCoV2 es va identificar el 7 de gener, tot just un mes després que apareguessin els primers casos a la Xina, i tres dies després ja es va obtenir el genoma. El coronavirus està estudiat i és conegut, i això que sembla tan obvi, no s’ha donat en altres epidèmies, com per exemple la del VIH, en el qual es va tardar més de dos anys en descobrir com era el virus. 

Es pot diagnosticar ràpidament

Tot i l’escassetat de testos de detecció ràpida a Espanya, des del 13 de gener està al mercat el test ràpid per diagnosticar el coronavirus, que pot detectar el virus en hores i que és fonamental per frenar el contagi. Avui han començat a arribar a Espanya els 640.000 testos ràpids que es preveu ajudin a detectar els casos amb més rapidesa per contribuir així a frenar el contagi.

Bones notícies des de la Xina

La Xina és un bon mirall en el qual mirar-nos. Després de quasi dos mesos de quarantena, el nombre de contagis provocats pel coronavirus han descendit dràsticament, aconseguint actualment xifres de 0 contagis diaris.

 

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

La majoria superen el coronavirus

Amb les contínues xifres que ens arriben de morts i malalts per coronavirus a l'UCI, és inevitable pensar que la situació és molt crítica, i de fet ho és, pel col·lapse del sistema sanitari, que ja s’està donant en algunes comunitats autònomes. Però també cal recordar que hi ha 13 vegades més pacients recuperats de coronavirus, que morts per aquesta causa, la qual cosa ens dóna una visió més optimista de la situació.

El 80 % dels casos són lleus

Encara que la preocupació per l’estat de salut dels col·lectius de risc s’apoderi de nosaltres, cal saber que el 80% dels contagiats per coronavirus presenta símptomes molt lleus o passa la malaltia quasi de manera asimptomàtica.

No afecta de gravetat als menors d’edat

En els menors d’edat els símptomes són tan lleus que poden fins i tot passar desapercebuts, i tenir el coronavirus sense adonar-se’n. Les estadístiques assenyalen que només el 3% de morts per coronavirus eren menors de 20 anys.

El virus s’elimina fàcilment

Encara que el virus es propaga molt ràpidament, també es pot eliminar fàcilment de les superfícies de manera senzilla i eficaç només amb etanol (alcohol de 62-71%), aigua oxigenada del 0,5% o llexiu al 1%. Per mantenir les mans desinfectades, és suficient rentant-se-les amb aigua i sabó per eliminar-lo.

Gran implicació del món científic

Els científics treballen a contrarellotge per trobar la cura del coronavirus, i en poc menys d’un mes, ja s’han publicat multitud d’articles científics sobre el Covid-19 i SARSCoV2, estudiant al detall la seva epidemiologia, genètica, tractaments, possibles vacunes, i diagnòstic. Només a PubMed, revista científica de referència, hi ha 164 articles sobre les investigacions que s’estan realitzant del coronavirus.

Les vacunes estan en marxa

Encara que no se sap quan tindrem disponibles les vacunes contra el coronavirus, hi ha més de vuit projectes en marxa en diferents països, inclosos Espanya, per aconseguir una vacuna, i alguns d’aquests prototips començaran a provar-se en humans d’aquí poc.

 

Més de 80 assajos clínics

A banda de les vacunes, també s’està estudiant com lluitar contra el virus un cop ja s’ha produït el contagi, i per això s’estan realitzant diversos assajos clínics amb antivirals a pacients contagiats per coronavirus, entre els quals es troba el remdesivir, que ja es va assajar contra l’Ebola i el SARS.


Comentaris

envia el comentari