IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Buch diu que la centralització ha dificultat la gestió del coronavirus a Catalunya

El conseller diu que els 1,714 milions de mascaretes del govern espanyol no es corresponen amb la població catalana

El conseller Buch en roda de premsa el 13 d'abril de 2020
Buch ha tornat a queixar-se de la gestió del govern espanyol sobre el coronavirus. | Catalunya Diari

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha reiterat aquest dimarts a la tarda que la recentralització decretada pel govern espanyol per gestionar la crisi del coronavirus a partir de la declaració de l'estat d'alarma ha dificultat la gestió a Catalunya, que s'ha fet amb l'única ideologia de lluitar contra el coronavirus.

«No hi ha cap altra ideologia, no som com altres governs que ho plantegen com un element patriòtic, nosaltres fem un plantejament sanitari, social i econòmic», ha assegurat. A més, també ha reptat l'oposició a dividir el nombre de mascaretes repartides pel govern espanyol a Catalunya, 1,714 milions, per la població total o activa de cada província, i ha assegurat que les xifres no quadren.

Recorda que el Govern va demanar el confinament total dies abans 

En una compareixença a la Comissió d'Interior delParlament, el conseller ha respost a les crítiques de l'oposició, que l'ha acusat de no fer autocrítica i de buscar la confrontació amb el govern espanyol. Ha assegurat que ell assumeix personalment tots els possibles errors del personal del departament, que ha justificat per les llargues jornades laborals. No obstant això, ha mantingut que la recentralització imposada pel govern espanyol ha dificultat aquesta gestió.

El confinament de la Conca d’Òdena és només un exemple, assegura. Buch ha afirmat que inicialment un jutge va autoritzar al Govern català, però després del decret d'alarma va ser el govern espanyol qui va haver d'autoritzar-ho. També ha recordat que algunes mesures que el Govern ha demanat, el govern espanyol les ha anat aplicant amb dies de retard, com el confinament total del país. També ha explicat que la centralització del sistema de compres de material sanitari per a tot l'estat ha estat revertit pel govern espanyol en veure's les seves ineficiències.

Demana no fer «mofa» amb les dates històriques

Com a últim exemple, ha reiterat que la xifra de 1.714.000 mascaretes que el govern espanyol ha fet arribar els últims dies a Catalunya per afrontar el desconfinament d'alguns treballadors no essencials no surt de cap divisió segons la població total, la població activa o la població desconfinada, ni de tot Catalunya ni per províncies, i per això ha demanat no fer «mofa» amb les dates històriques. 

Sobre la suposada oposició a l'actuació de la UME, Buch ho ha negat totalment, i ha assegurat que només va considerar inútil que desinfectés l'aeroport del Prat mentre aquest seguís obert. També ha dit que Catalunya té el millor sistema d'emergències de tot Espanya, i que per això creu que la UME era prioritari que actués en altres autonomies per «solidaritat». A més, ha recordat que l'exèrcit ja va ajudar a extingir el foc de la Ribera d'Ebre de l'any passat.

Buch ha dit que aquesta és una de les crisis més greus dels últims temps, i per això ha agraït la feina dels cossos operatius i el personal sanitari, i també a la població la seva paciència. En aquest sentit, ha demanat no abaixar l'atenció els pròxims dies i protegir-se, perquè el sistema sanitari no suportaria un segon brot d'infectats.


Comentaris

envia el comentari