Buch no veu «gens encertada» la decisió de l'Estat sobre més mesures a la Conca d'Òdena

El conseller lamenta que amb el Reial Decret qui té «la última voluntat» és el govern espanyol

El president Torra i el conseller d'Interior Miquel Buch.
El president Torra i el conseller d'Interior Miquel Buch, en una imatge d'arxiu. | ACN

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha afirmat que no veu «gens encertada» la resposta de l'Estat a la decisió del Govern de decretar el confinament total de la Conca d'Òdena i ha insistit que cal «actuar d'una manera molt dràstica» en aquest territori. En declaracions a RAC1, Buch ha lamentat que el govern espanyol «va prendre les competències» al Govern amb el Reial Decret de l'Estat d'Alarma i que és qui té «la última voluntat».

Amb tot, Buch ha explicat que havia conegut la resposta del govern estatal pels mitjans de comunicació i que volia conèixer amb detall quina resposta els hi ha donat per escrit. Més enllà d'això, ha demanat a la gent de la Conca d'Òdena «que es quedi a casa».

Volien restringir les activitats d'àmbit laboral a només les essencials

Buch ha respost així a la decisió de la Moncloa de denegar aquest confinament total a la Conca d'Òdena després que el Govern aprovés una resolució per endurir les restriccions a aquesta zona. Concretament, les noves mesures, que estaven pendent de l'autortizació del govern espanyol, volien restringir les activitats d'àmbit laboral a només les essencials.

El conseller ha afirmat que aquesta resposta és la mostra que amb el Reial Decret vigent és l'Estat «qui decideix» i els ha alertat que «són responsables tant si va bé com si no». Buch ha insistit que del que s'està parlant és de la salut de les persones i ha apuntat que a la Conca d'Òdena la taxa de mortalitat és de 63,1 persones per cada 100.000 habitants, quan a Catalunya és de 6,9 per cada 100.000.

Buch diu que la posició del Govern és anar a màxims

Buch ha afirmat que la immensa majoria de la ciutadania està complint el confinament però que el Reial Decret espanyol permet que la gent vagi a treballar i això pot contribuir a la propagació. Per això, ha fet una crida a la ciutadania a continuar quedant-se a casa i només sortir «per qüestions imprescindibles».

El conseller ha lamentat la «subordinació» al govern estatal i ha insistit que la posició del Govern és anar a màxims, decretat un confinament total, perquè s'ha de tenir en compte el decalatge de fins a 14 dies en l'aparició de símptomes. En aquest sentit, Buch ha assegurat que la policia de Catalunya està preparada per afrontar un confinament total al país.


Comentaris

envia el comentari