IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El calendari amb el qual treballa el govern: Quan obriran els bars i les fronteres d'Espanya

Malgrat estar sospesant si demanar una altra pròrroga, ja estan treballant en el sistema per la «desescalada», és a dir, anar eliminant poc a poc les mesures de prevenció

El president de govern, Pedro Sánchez
El president podria estar sospesant demanar una altra pròrroga de confinament total | Catalunya Diari

Pedro Sánchez, amb el vistiplau dels diputats, podria demanar una nova pròrroga de l'Estat d'Alarma. No es descarta doncs que el confinament s'allargui altres 15 dies, el que implicaria que acabés l'11 de maig. Malgrat estar sospesant si demanar una altra pròrroga, ja estan treballant en el sistema per a la «desescalada», és a dir, anar eliminant poc a poc les mesures de prevenció en la població per anar tornant a la normalitat.

Segons apunta el mitjà '20 Minutos', l'anomenada «normalització atenuada» constaria de dues fases: la primera d'elles començaria al mes de juny i acabaria al juliol i la segona fase que s'iniciaria al finalitzar la primera etapa i acabaria a finals d'any.

Durant la primera etapa es mantindrien les limitacions de mobilitat en certes comunitats, mentre que en altres, depenent del grau d'afectació que el coronavirus hagin tingut en elles, podrien anar-se'n eliminant certes mesures.

Així, la normalitat tal com la coneixem fins podria arribar a finals d'any. No serà fins a la segona etapa -a partir de juliol- quan elsrestaurants i establiments amb grans aforaments podran obrir els seus locals i tornar a l'activitat. És per això que partits com el PNB o el PP demanen plans d'ajuda per al sector d'hostaleria i derivats de la mateixa.

Moviments limitats a l'inici

Teresa Ribera, vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, i Félix Ribera, secretari general de la Presidència de Govern, són els encarregats de dissenyar els possibles escenaris per poder sortir del confinament. El que mantenen inamovible és la idea que tot dependrà de com evolucioni la situació a Espanya amb el coronavirus.

Hem de tenir clar que, segons ha informat el Govern, no se sortirà de cop del confinament. No serà una cosa automàtica després de donar per finalitzat l'Estat d'Alarma. De fet, alguns ministres no veuen malament que s'arribi a un acord per allargar els ERTEs més enllà de la fi de l'Estat d'Alarma.

José Luís Ábalos, ministre de Transports, va advertir que, al principi, no es podran dur a terme viatges de mitjana i llarga distància. S'ha de tenir en compte que moltes de les fronteres europees es troben tancades i que encara és aviat per determinar una data amb la seguretat ferma que el coronavirus està vençut.

Obertura per territoris depenent dels danys causats

Des de l'Executiu també tenen clar que els territoris s'aniran obrint a mesura que es corrobori que no hi ha perill de traslladar el virus amb l'obertura de les comunitats autònomes. No s'obrirà tot el país alhora, primer ho faran les comunitats menys afectades pel coronavirus.

Fernando Grande-Marlaska, ministre de l'Interior, ha manifestat que el més adequat és que cada comunitat designi un expert, a través del qual s'aporti la informació necessària al comitè central, per estudiar diferents escenaris.

Ara mateix el que s'atreveixen a afirmar és que, a mesura que avancin les jornades i se sàpiguen les condicions en què queda cada comunitat autònoma després del virus, els menors podran sortiracompanyats dels seus pares fins a punts propers dels seus habitatges, així com que es podrà sortir a fer esport, prenent sempre les corresponents mesures de seguretat: portar mascareta i mantenir una distància prudencial amb els altres ciutadans.


Comentaris

envia el comentari