Canvi estructural al Govern: Les residències passen d'Afers Socials a Salut

La directora assistencial d'Atenció primària liderarà a partir d'ara les actuacions en els centres de gent gran

El president Torra i la consellera Vergés, en una compareixença de premsa.
El president Torra i la consellera Vergés, en una compareixença de premsa. | ACN

Canvis en l'estructura del Govern de Catalunya. El Departament de Salut ha assumit la gestió de les residències de gent gran, fins ara en mans del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Així ho han anunciat la consellera Alba Vergés i el conseller Chakir el Homrani.

La directora assistencial d'Atenció Primària, Yolanda Lejardi, es farà càrrec a partir d'ara d'aquesta gestió, mentre que la Direcció General de l'Autonomia Personal i la Discapacitat passarà a formar part de Salut.

«Com que som conscients que ara mateix ha de prevaldre el criteri sanitari entorn als nostres avis, hem decidit que lideri el Departament de Salut l'atenció als centres residencials», ha dit Homrani. Segons l'últim balanç, 1.123 usuaris de residència han mort a Catalunya pel coronavirus.

Els CAP comencen a rebre els 180.000 tests ràpids

El Servei Català de la Salut (CatSalut) comença a distribuir als centres d'atenció primària (CAP) a partir d'aquest dimecres els 180.000 tests de diagnòstic ràpid de coronavirus per als professionals sanitaris i per a les residències de gent gran. Es tracta de tests ràpids serològics, que es poden realitzar in situ, però que tenen una fiabilitat limitada.

Si bé els casos positius detectats amb aquestes proves sí que són segurs, els resultats negatius s'han de confirmar després amb una prova PCR, que és la més fiable però que s'ha de processar en un laboratori. La idea d'aquesta estratègia complementària a les PCR és poder diagnosticar les persones contagiades amb rapidesa per aïllar-les i oferir-los tractament en cas necessari.

El CatSalut preveu que els tests estiguin a disposició dels professionals i de les residències al llarg de la setmana, juntament amb el protocol establert per al seu ús. Així ho ha explicat el seu director, Adrià Comella, en una trobada amb periodistes aquest dimecres.

També sobre el diagnòstic de covid-19, Salut assumeix el criteri que estableix que si el 25% de les persones que viuen en una residència donen positiu al test s'arriba a la conclusió que tots els residents estan contagiats i per tant d'entrada no es farien més proves; un criteri que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar aquest dimarts.


Comentaris

envia el comentari