Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Unitat de Cures Intensives d'un Hospital

El cap d’Epidemiologia de l'Hospital Clínic avisa que el nou recompte de Salut pot ser «un embolic»

El nou sistema per comptabilitzar les víctimes parteix de la informació de les funeràries

Unitat de Cures Intensives d'un Hospital
El nou recompte parteix de la informació de les funeràries | EFE

El nou mètode per calcular el número de víctimes de la Covid-19ha disparat les xifres de defuncions a Catalunya duplicant les que s'havien registrat fins ara. El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic  de Barcelona, Antoni Trilla, considera que «és bo comptar com més coses millor» amb relació al nou recompte de defuncions per coronavirus, facilitat pel departament de Salut  a partir de la informació de les funeràries. Malgrat això, ha avisat que «sumar peres i pomes pot ser un embolic».

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

«És molt important distingir entre casos possibles i casos confirmats», ha indicat a Catalunya Ràdio, on ha insistit que amb les noves dades la fotografia de la Covid-19 al país és «més ajustada» encara que «és important no posar-ho tot al mateix sac». Trilla ha constatat que molts països europeus, entre ells Espanya, intenten arribar al control de la transmissió  del virus, però encara no ho han aconseguit. «Hem d’esperar alguns dies o setmanes», ha dit.

Per una altra banda, Trilla ha demanat saber distingir entre els possibles casos de coronavirus i els que són segurs perquè s’han fet una  prova PCR. En aquest sentit, ha reclamat el mateix en el cas de les morts, on cal diferenciar entre defuncions confirmades amb diagnòstic  microbiològic, i les que segurament tenen com a causa el virus  però no hi ha test realitzat.

«El que és important és que tothom tingui clar què vol dir cada xifra. Aquests dies, amb aquests canvis, hi haurà un ball de xifres que no ens ajudarà gaire a entendre», ha conclòs.

55.000 possibles nous casos de coronavirus

Pel que fa als casos possibles, uns 55.000, ha indicat que si després se’ls pot fer la prova serològica es podrà confirmar amb més seguretat que han passat el virus i així reduir la taxa de letalitat.

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic  també ha reconegut que li agradaria poder comprar les xifres amb les d’altres països però ha constatat que «tothom té petites subtileses en les definicions» o no compten algunes categories.

A favor d'una estratègia europea conjunta de desconfinament

Trilla ha celebrat que la Unió Europea intenti dibuixar algun tipus d’estratègia conjunta per al desconfinament, tot i que ha constatat que cada país acabarà tenint el seu calendari. «Això serà un embolic, perquè les comparacions sempre seran complicades», ha reconegut l’epidemiòleg, que ha apostat per enfortir la coordinació de salut pública  en l’àmbit europeu. En aquest sentit, ha remarcat quer molts països, especialment els que estan més afectats, intenten encara arribar al control de la transmissió.

Sobre el percentatge de sanitaris infectats, s'ha referit a una enquesta realitzada a l'Estat que apunta que el 20% del personal tindria símptomes. Com amb les dades proporcionades per Salut, ha recordat que es tracta d'una enquesta. A parer se, són dades que «orienten» i que indiquen que hi ha més personal infectat del que s'ha testat. Per això és important, ha continuat, incrementar el nombre de proves.