L'Exèrcit esclata contra el seu tracte a Catalunya: es queixen de l'actuació de la Generalitat

Ho han fet a través d'una carta dirigida a Teresa Cunillera, delegada del Govern

La Unitat Militar d'Emergències, fent tasques de desinfecció a l'accés al centre cívic de La Salut de Badalona, (25 de març de 2020)
La Unitat Militar d'Emergències ja ha actuat a algunes poblacions catalanes | CatalunyaDiari

L’actuació de la Unitat Militar d’Emergències (UME) i l’Exèrcit de Terra a diversos pobles catalans està sent indispensable per la desinfecció d’estructures d’alt risc, com poden ser hospitals i residències d’ancians. Però tot i la seva tasca, la seva entrada a les fronteres catalanes no està sent tan fàcil com a la resta del país.

L’exèrcit espanyol no és ben rebut a Catalunya. Almenys, això és el que denuncia l’Estat Major de la Defensa (EMAD) a Teresa Cunillera, delegada del Govern, a través d’una carta a la qual han tingut accés diversos mitjans.

Catalunya va negar l'ajuda de l'exèrcit 

Autoritats catalanes negaven al principi de la crisi del coronavirus que l’actuació de la UME  fos essencial. Gabriel Rufián, líder d'ERC, va afirmar que a Catalunya feien falta «menys Guàrdia Civil i exèrcit i més metges i infermeres». Per altra banda, un regidor de la CUP va demanar «tossir a la cara» a tots els militars.

Passades les setmanes i veien com els contagis no paraven d’augmentar, la Generalitat va demanar finalment ajuda a l’exèrcit espanyol. Però tot i les ordres i permisos corresponents, la seva tasca a diversos pobles catalans va ser impossible. Es tracta, per exemple, de l’aturada de la construcció d’un hospital de campanya a Sabadell per tenir una estètica «massa militar», o la negació d’un hospital de Badalona a l’entrada de les unitats militars per desinfectar l’estructura.

Queixes sobre les «incidències» que troben a l'hora d'actuar 

Aquestes són només algunes «inconveniències» que l’Estat Major de la Defensa (EMAD) denuncia a través d’una carta. Allà, expliquen que fins aquest diumenge, l’UME i l’Exèrcit de Terra havien rebut un total de 166 peticions a diverses poblacions catalanes. D’aquestes, al 10,8% es van trobar «incidències» o «inconvenients» que van aturar la seva arribada.

Però no acaba tot aquí, ja que els militars es queixen de la poca comunicació que hi ha entre Generalitat i les unitats militars desplegades a Catalunya. Segons expliquen des de l’EMAD, aquest dissabte Defensa va haver de gestionar onze incidències causades per la mala gestió del Govern.

Vuit d’aquestes incidències del passat dissabte van suposar la mobilització de l'UME a diversos geriàtrics catalans per realitzar les tasques de desinfecció corresponents. Però les seves sortides van ser en va – totes elles estaven ja desinfectades per empreses privades o pels Bombers de la Generalitat.

Catalunya no està utilitzant tots els recursos disponibles

Dues incidències més van estar relacionades amb dues residències que havien visitat divendres. Aquest dissabte van haver de tornar per segona vegada, ja que el dia anterior se’ls havia denegat l’accés per un problema amb les sol·licituds. Així ho expliquen des de l’EMAD: «Cancel·len la sol·licitud, però l'endemà ens ve ordenada (...) i es desinfecta».

A través d’aquest escrit, l’exèrcit espanyol adverteix que Catalunya no estaria optimitzant els recursos dels quals disposa el mateix Govern, així com l’Estat, per lluitar contra la pandèmia del coronavirus. «Sol·licitem que les peticions que es remetin des de la Delegació del Govern a Catalunya estiguin el més actualitzades possible», per així «arribar més ràpidament i millor a les residències que més ho necessiten».


Comentaris

envia el comentari