Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Torra i la consellera Vergés, en una compareixença de premsa.

Catalunya farà públiques dijous les dades de morts per coronavirus de les funeràries

Vergés ha recordat que aquestes no són dades oficials i no es poden comparar amb cap altre territori de l'Estat

El president Torra i la consellera Vergés, en una compareixença de premsa.
El president Torra i la consellera Vergés, en una compareixença de premsa. | ACN

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha indicat que dijous començaran a fer públiques les dades de morts per coronavirus facilitades per les funeràries.  Vergés ha recordat que aquestes no són dades oficials i no es poden comparar amb cap altre territori de l'Estat o d'Europa, perquè l'estadística oficial és la de les persones que moren en centres sanitaris. Ha subratllat que el cas d'Alemanya s'ha de mirar amb prudència, perquè no facilita dades de defuncions en residències ni tampoc sap si ha pogut extreure tota la informació del seu sistema sanitari.

«Per sort aquí hem pogut fer una obtenció de dades de tot el sistema de salut, i hem integrat el privat. Desconec si això a Alemanya ha passat amb la mateixa intensitat», ha dit. Vergés ha reivindicat la transparència del Govern  en aquesta matèria, i també ha volgut subratllar que la manera de viure i com és la societat alemanya és també molt diferent a l'hora de comparar resultats en els dos territoris.

El Govern demana «respecte» per als tècnics i especialistes

En un altre ordre de coses, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha demanat «respecte» per als experts, científics i especialistes. La consellera de la Presidència  ha reclamat que els assessors dels governs es deixin al marge de qualsevol «crítica política i partidista», i ha fet una crida a evitar «pressions» contra ells. Durant la roda de premsa telemàtica d'aquest dimecres al migdia, Budó ha afegit que són els governs, en tot cas, els que han d'estar sota el focus de l'escrutini i la crítica pública: «Demanem que els experts puguin treballar lliurement i sota la mínima pressió, el seu assessorament és important per prendre decisions encertades», ha subratllat.

Per altra banda, Budó ha afirmat que la generació de l'augment de residus sanitaris ha augmentat en un 350% des de l'inici del confinament pel coronavirus. La portaveu ha explicat que, normalment, es generen unes 3.000 tones de residus l'any —unes 255 mensuals—, però que l'últim mes la xifra s'ha disparat a 1.200 tones mensuals. És a dir, 925 més del que és «habitual», segons la consellera. Budó ha anunciat que, en aquesta línia, les plantes de gestió de residus treballen al 100% per garantir-ne l'eliminació.