Buch es resisteix a demanar ajuda a l'exèrcit: «Si és necessari ja els trucarem»

Afirma que hi ha altres territoris que «necessiten més» l'exèrcit que Catalunya

El president Torra i el conseller d'Interior Miquel Buch.
El president Torra i el conseller d'Interior Miquel Buch, en una imatge d'arxiu. | ACN

Tot i reconèixer fa uns dies que el govern espanyol no permet al de la Generalitat prendre segons quines decisions, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha dit aquest dimecres, 25 de març, que des del Govern de Catalunya se segueixen resistint a la presència de l'exèrcit al territori català —a excepció de l'aeroport del Prat i el Port de Barcelona on, de fet, ja actua. Durant la seva compareixença telemàtica al Parlament ha assegurat que el Govern «no ha refusat cap ajuda de ningú, i menys en una situació com la que estem», en relació a l'exèrcit espanyol.

«No volíem absorbir unes ajudes que altres territoris segurament necessiten més que nosaltres», ha afegit. «Tenim clar que l'exèrcit espanyol el paguem els set milions i mig de catalans i si és necessari ja els trucarem, no pateixin», ha reblat, llençant la pilota endavant sobre aquesta qüestió. En la seva intervenció, Buch també ha assegurat que si el govern espanyol hagués permès un confinament en fase 2, només garantint els serveis bàsics, s'haurien pogut «rebaixar molt les dades» de persones afectades per coronavirus a la Conca d'Òdena.

Salut comprarà les mascaretes pels Mossos

El conseller ha explicat que s'ha decidit centralitzar a través del Departament de Salut l'adquisició d'Equips de Protecció Indivicual (EPI) que inclouen mascaretes tant pels Mossos d'Esquadra, com pels Bombers de la Generalitat i els agents de Protecció Civil. Ha informat que el material «anirà arribant». «És cert que la centralització de l'estat espanyol no ha anat bé, no ens ha ajudat», ha afegit.

A preguntes dels diputats també s'ha referit al telèfon 112. Ha indicat que «veient l'augment de trucades» s'ha decidit «desdoblar» la sala des d'on s'atenen les trucades de Reus i s'ha creat una «sala de contingència» a Barcelona. També s'ha incrementat en un 40% el personal que atén les trucades.

Més seguiment telemàtic contra la violència masclista

Buch ha explicat que des del Grup de seguiment de la víctima dels Mossos d'Esquadra s'ha incrementat el seguiment per via telemàtica i s'han fet diverses comunicacions amb víctimes. Ha indicat que els Mossos d'Esquadra i l'Institut Català de la Dona treballen «per evitar qualsevol episodi de violència masclista». Finalment, ha informat que aquest dijous es presentaran noves mesures sobre aquesta qüestió.

La seva compareixença s'ha fet via telemàtica i s'han produït diverses interrupcions per problemes tècnics durant la intervenció del conseller d'Interior.


Comentaris

envia el comentari