Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pati d'un centre de menors

En perill infants i professionals de centres de menors per falta d'EPI contra el coronavirus

Els educadors socials creuen que la DGAIA «improvisa» mentre que la institució diu que sí que hi ha equips de protecció

Pati d'un centre de menors
La DGAIA es defensa i diu que posen a disposició dels centres tota mena de material sanitari | Catalunya Diari

El Col·lectiu d'Educadors de Catalunya (CEC) alerta que la sobreocupació que es viu en molts centres de menors, sumat a la falta d'equips de protecció contra el coronavirus posa en risc la salut dels treballadors i dels usuaris. Asseguren que se senten «totalment desemparats» per part de la DGAIA, a qui acusen de dictar instruccions que «són impossibles de complir». 

Un dels membres del CEC, Rubén Mora, diu que els centres s'estan autogestionant fent EPI de manera «casolana». Mora reclama que se'ls doti de mascaretes FFP2 i que es facin les proves de la Covid-19 als treballadors i també als usuaris. La DGAIA, per la seva banda, assegura que tots els centres tenen accés als EPI i recorda que és Salut qui decideix a qui fa les proves.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Tots els centres de menors catalans amb queixes

Malestar entre els educadors dels catorze centres de menors públics de Catalunya. El col·lectiu CEC, que agrupa 247 professionals i que representa el 70% dels treballadors, assegura que hi ha una «manca de recursos flagrant» en aquest sector. A més, alerten que no s'han fet les proves del coronavirus a joves que presentaven «signes evidents»  i que els tests s'han limitat a alguns nadons que hi ha en aquests centres.

El membre de CEC, Rubén Mora, recorda que els educadors són un servei essencial que, a més, no poden mantenir les distàncies de seguretat que requereixen els protocols per evitar contagis per coronavirus. «Nosaltres no podem teletreballar, estem en contacte amb els joves», relata.

«La sensació d'inseguretat és constant»

Mora adverteix que tot plegat «posa en risc» la salut tant dels professionals com dels usuaris i reclama que a banda de dotar-los amb mascaretes FFP2 o FFP3 també es facin les proves pertinents tant als joves com a tot el personal que treballa amb ells. «Si nosaltres tenim la certesa que cap noi o noia amb qui hem de treballar té la malaltia, anirem molt més segurs i més tranquils a la feina», assenyala.

Des del Col·lectiu d'Educadors de Catalunya, asseguren que «la sensació d'inseguretat és constant» entre els treballadors dels centres i denuncien que les directrius de prevenció que dicta la DGAIA «són impossibles de complir». En aquest sentit, la CEC recorda que el secretari de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, va demanar que si no es podien garantir les mesures de prevenció, calia avisar a Inspecció de Treball. «Aquí no hi ha manera de guardar el metre i mig de distància i no tenim mascaretes», adverteixen.

Cobreixen baixes amb estudiants

Tot plegat ha fet que bona part de la plantilla d'educadors estigui de baixa. En alguns casos arriba fins i tot al 70%, un fet que «complica encara més» l'atenció dels mateixos usuaris. Mora assegura que el Departament està cobrint les baixes amb estudiants de tercer o quart de carrera i amb altres professionals que no tenen la titulació necessària.

A això cal sumar també que molts dels joves que estan en aquests centres són incapaços de seguir els cursos que realitzen a través d'internet, i a més, no tenen les eines necessàries per poder-ho fer. Per això, reclamen que «es millori la coordinació» amb el Departament de Salut.

Convivència «molt complicada»

Un altre dels entrebancs que es troben els educadors és la mala convivència que hi ha en alguns dels centres de menors. Segons Mora és «molt difícil», en bona part perquè hi ha molt pocs centres que tinguin grans espais. «Hi ha pisos grans que estan a les ciutats sense galeries o patis. Mantenir dotze joves tancats sense sortir més d'un mes és molt complicat», assenyala.

A més, el membre del CEC explica que molts d'aquests joves tenen trastorns de conducta, problemes de salut mental  o consumeixen tòxics. Mora, però, alerta que la situació en centres privats «encara és pitjor».

La DGAIA assegura que sí que hi ha EPI

Fonts de la DGAIA consultades per l'ACN han desmentit que no es facilitin EPI als professionals i asseguren que hi ha una aplicació informàtica a tots els centres per demanar el material que faci falta. A més, deixen clar que tot el que se sol·licita arriba en un termini «raonable» de tres o quatre dies com a màxim.

En relació amb els tests, la DGAIA reconeix que no es fan a tots els usuaris i professionals, però recorden que és el Departament de Salut l'encarregat  de dir a qui es fa o no la prova. A més, des de la institució asseguren que prop del 80% dels centres que gestionen no hi ha hagut cap indici que fes necessari trucar el 061, i que en els que sí que n'hi ha hagut s'ha avisat a les autoritats sanitàries.

Finalment, l'ens ha reconegut que hi ha alguns problemes de sobreocupació en centres concrets, però deixa clar que en la majoria de casos no hi ha problemes. En qualsevol cas, des de la DGAIA recorden que van activar un centre de trucades des del primer moment en què es va declarar l'estat d'alarma per reportar els problemes que sorgissin.