El catedràtic barceloní d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili, Álex Arenas, juntament amb Jesús Gómez-Gardeñes de la Universitat de Saragossa, han creat un model matemàtic per predir l'evolució de les epidèmies en plena crisi pel coronavirus.
Álex Arenas va voler posar-se en contacte amb les autoritats estatals, així com les catalanes, diverses setmanes abans que el virus arribés al país. Arenas va voler alertar sobre el perill que estava a punt de travessar les nostres fronteres, però finalment no va poder contactar amb el Govern. Actualment, en un moment on el virus està afectant un gran percentatge de la població, sí que està col·laborant amb les administracions per intentar controlar aquesta pandèmia.
Confia a aixecar algunes restriccions a partir del 12 d'abril
El catedràtic ha concedit una entrevista a ‘La Razón’ on afirma que «dues setmanes poden fer-nos doblegar la corba i ens col·locaria en una situació de descens. A partir d’allà, podríem intentar alleugerir la contenció i tornar a l’estat actual. Això ens donaria una mica de control sobre la situació, sobretot disminuint l’estrès sanitari. Per altra banda, també ens permet seguir investigant en profilaxis contra la malaltia, pal·liatius o vacunes».
Sobre les paraules del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, on confiava a aixecar algunes restriccions a partir del 12 d’abril, Arenas creu que «després del dia 11, l’escenari més positiu seria tornar a un escenari com el d’ara, el de la setmana passada. Tornar a obrir alguns serveis no essencials i que la gent pugui tornar a anar a treballar», assenyala el catedràtic.
Tot i això, recorda que ell no és qui pren les decisions i que el Govern espanyol serà qui decideixi el futur de les pròximes setmanes. «No sé quina serà la decisió política, però hauria d’anar en aquesta direcció. Evidentment el que no passarà l’11 d’abril és que la gent pugui tornar al carrer de manera tan normal com abans de l’epidèmia».
«Hem d'aprofitar aquest canvi per fer les coses millor»
Tot i que aquestes setmanes seran decisives per l’evolució del virus, Arenas alerta que allò que fins ara coneixíem com ‘normalitat’ haurà canviat completament. «Hem de conscienciar-nos que el món després de l’epidèmia haurà canviat, i hem d’aprofitar aquest canvi per fer les coses millor».
La pregunta que les poblacions de diverses parts del món es fan cada dia des de fa setmanes és la mateixa: quan podrem tornar a la nostra vida rutinària? Arenas opina que «si ho fem molt bé, podríem estar parlant que amb aquestes dues setmanes i unes altres dues estaríem en una situació de tornar a la normalitat. Però és molt atrevit posar aquests terminis perquè si la contenció no es porta de manera molt rígida i acurada, no ho aconseguirem», alerta el catedràtic.