IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Un científic català expert en epidèmies revela quan podrem tornar a fer vida normal

Salvador Macip és partidari d'aplicar un «confinament intermitent» durant els pròxims mesos

Carrers buits degut a la crisi del coronavirus
Salvador Macip és partidari d'aplicar un «confinament intermitent» durant els pròxims mesos | EFE

Cada vegada queda més clar que un cop superada la fase més difícil del coronavirus haurem d'enfrontar-nos a la realitat que el virus ha arribat per quedar-se. Els experts estan cada vegada més segurs que el SARS-CoV-2 serà un virus estacional que, gràcies a la vacuna, serà igual de perillós que el xarampió o la grip.

El que estem assumint a poc a poc és que la nostra vida no tornarà a ser com abans però, què diuen els experts? Quan podrem tornar a fer vida normal?

L'investigador de la Universitat de Leicester, Salvador Macip, preveu que amb el pas de les setmanes la restricció de moviments s'anirà dissipant i donarà pas a una nova fase en la lluita contra la Covid-19. L'«etapa de vigilància», diu, durarà com a mínim un any.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Partidari d'un «confinament intermitent»

Durant aquest any, haurem d'evitar el contacte social i mantenir estrictes mesures de prevenció encara que puguem sortir al carrer i tornar als llocs de treball. Aquest científic creu que s'aconseguirà frenar la propagació de la Covid-19 quan hi hagi una immunitat de grup, i per això és partidari d'aplicar un «confinament intermitent» durant els pròxims mesos, amb setmanes d'activitat i altres d'aïllament.

Macip recorda que com més persones passin la malaltia i disposin d'anticossos menys contagis hi haurà, però això depèn també del desenvolupament de la vacuna que, segons les seves prediccions, estarà a punt en un any.

Aquest expert en pandèmies, autor del llibre «Les grans epidèmies modernes», assegura que sense vacunes i sense tractament, l'única forma d'aturar el patogen és amb mesures d'aïllament, però també considera important entendre que les epidèmies es poden prevenir i que en el futur vindran més pandèmies i hem d'estar preparats.

Més ciència i millor comunicació

Els errors comesos pels països europeus són, segons explica, un advertiment de què no hem de fer en futures emergències sanitàries. A diferència del que han fet la Xina o Corea de Sud, a Europa es va reaccionar tard i al principi no es van prendre mesures d'aïllament adequades, i això explica que ja hi hagi 1,3 milions de contagiats a tot el món.

Segons Macip, els nostres governs han fallat en tres coses: la instrucció als líders polítics perquè responguin amb rapidesa, la inversió en ciència i l'ús d'una estratègia adequada de comunicació amb els ciutadans. En aquest sentit, creu que cal actuar amb serietat però sense estendre el pànic, i destinar més recursos a la investigació.

Aquest metge és un bon coneixedor de la grip A, una epidèmia després de la qual «hem desaprofitat deu anys». Segons explica, hi havia projectes a Espanya per investigar el coronavirus però es van rebutjar perquè no es van considerar prioritaris.


Comentaris

envia el comentari