IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚔 Almenys tres detinguts en una operació de la Guàrdia Civil contra els responsables de Tsunami Democràtic

Científics catalans fan un important descobriment per a la lluita contra el coronavirus

Aquest gran pas ajudarà al desenvolupament d'una vacuna efectiva

Laboratori
Investigadors del Vall d'Hebron han aconseguit seqüenciar el genoma del coronavirus en dos pacients | Pixabay

Un equip d'investigadors de l'Hospital del Vall d'Hebron de Barcelona ha seqüenciat el genoma complet de dos ceps del coronavirus en dos pacients. Això permetrà comparar les seqüències entre diferents poblacions i països per veure l'evolució del virus a mesura que es propaga.

Segons ha informat el centre sanitari, la qual cosa havia de ser un projecte d'un any de durada s'ha convertit en una carrera contrarellotge per a detenir la pandèmia i en tan sols 15 dies el grup de recerca en Malalties Hepàtiques del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i la Unitat de Virus Respiratoris del Servei de Microbiologia de l'hospital han seqüenciat el genoma complet de dos ceps del SARS-*CoV-2 de dos pacients.

El cap del Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, ha explicat que es tracta de dues seqüències completes i sense errors que ja es poden consultar en GISAID, una base de dades internacional, d'accés lliure que recull les seqüències de milers de virus de la grip i que ara acull també les del SARS-*CoV-2, així com dades epidemiològiques i clíniques relacionades.

«En un temps rècord i únicament amb mitjans propis hem aconseguit posar a punt la metodologia de seqüenciació massiva per a obtenir el genoma complet del virus i a partir d'ara poder fer-ho en més pacients», ha assenyalat el microbiòleg, que ha destacat que aquest assoliment «no hauria estat possible sense tot el treball dut a terme durant anys amb el virus de l'hepatitisC en Vall d’Hebron».

Segons l'investigador, la seqüenciació del genoma del virus ajudarà a saber per què hi ha malalts que responen millor o pitjor al virus, és a dir, es podrà saber per a cada pacient, individualment, com està influint el virus en el desenvolupament de la malaltia.

La importància de seqüenciar el virus sencer, segons Pumarola, consisteix en el fet que «des del punt de vista epidemiològic permet comparar les seqüències entre diferents poblacions i països de tot el món per a veure com el virus va canviant a mesura que s'estén entre la població, un coneixement útil per a predir què pot passar en els pròxims anys i com actuar».

Facilitarà l'efectivitat de les vacunes

«Obtenir el genoma complet del virus SARS-*CoV-2 en cada individu obre les portes a l'estudi de la seva variabilitat, d'evolució del virus, i de factors pronòstics dels pacients», ha detallat.

«A més, estudiant aquestes seqüències podem estudiar el grau de conservació, és a dir, podem veure quines són les zones del virus que gairebé mai canvien i per tant serien les millors dianes per al disseny de vacunes i antivirals d'acció directa», ha conclòs l'investigador. 


Comentaris

envia el comentari