IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els tres consells clau per no contagiar-te si has de tornar a la feina

El Ministeri de Sanitat ha elaborat una guia de pràctiques a seguir per a la reactivació dels treballs no essencials

Una persona amb mascareta a un vagó de metro
S'hauran d'extremar les precaucions al transport públic | EFE

Tot i que la crisi del coronavirus segueix latent i les normes de confinament continuen vigents, són molts els treballadors que a partir d'avui tornaran als seus llocs laborals. L'objectiu d'aquesta mesura és reactivar l'economia de país després de la paralització durant una setmana de les activitats considerades no essencials en la gestió de la crisi de la Covid-19.

Si ets dels treballadors que comencen avui a treballar has de saber que el Ministeri de Sanitat ha elaborat una guia de bones pràctiques, amb la col·laboració de patronals i organitzacions sindicals. Segons aquesta guia, hi ha tres consells claus que has de seguir per prevenir el contagi.

Distanciament social

Des de l'inici de la crisi s'ha alertat de la importància de mantenir una distància interpersonal de dos metres de separació. Per evitar la proximitat amb altres persones, el Ministeri de Sanitat ha recomanat anar a la feina amb bicicleta, caminant o en un vehicle privat.

Si això no és possible, cal extremar les precaucions a bord dels mitjans de transport públic amb l'ús de mascaretes. A més, els aforaments han d'estar limitats i s'ha de procurar mantenir una distància d'almenys un metre a l'interior dels vehicles.

Esglaonament d'horaris

El Ministeri de Sanitat considera fonamental que les empreses flexibilitzin els horaris per evitar concentracions dels treballadors, tant en els mitjans de transport com en el mateix centre de treball.

Un cop s'incorporin els treballadors als seus llocs, els empresaris han de facilitar l'escalonament dels horaris i seguir les pautes marcades a la guia bàsica de Sanitat.

  • Controlar l'aforament en els interiors i evitar els contactes entre empleats i clients. S'ha de respectar la distància interpersonal mínima d'un metre.
  • Si és possible s'han d'activar controls d'accés a l'entrada, evitant aglomeracions en els canvis de torn.
  • L'empresa ha de facilitar equips de protecció individuals adequats a les activitats a desenvolupar.

Màscares i higiene

Les mesures higièniques posades en pràctica fins al moment han de seguir portant-se a terme. Rentar-se les mans amb freqüència, tossir o esternudar tapant-se la boca amb el braç i desinfectar bé tots els objectes en arribar a casa són algunes de les mesures més repetides.

La higiene del vehicle en què et desplaces o de la roba de treball és fonamental per evitar l'expansió del virus. Cada vegada que finalitzis la jornada de treball realitza una desinfecció adequada de la roba de treball, rentant a una temperatura de 60 graus.

D'altra banda, l'ús de mascaretes és fonamental especialment en aquells treballs o espais on és més difícil mantenir la distància de seguretat, com els centres comercials o els supermercats. El titular de Sanitat, Salvador Illa, ha informat que l'Executiu distribuirà mascaretes higièniques i reutilitzables durant el dia d'avui i demà a les estacions de Metro o Rodalies, on el seu ús sembla imprescindible.

En definitiva, sembla crucial que la incorporació a l'activitat laboral es dugui a terme de forma responsable per evitar una segona onada de contagis.


Comentaris

envia el comentari