Una consultora econòmica apunta que l'atur a Espanya podria situar-se en el 30%

Fins ara, el màxim històric de la dada no havia arribat al 27%

Diverses persones a la cua d'una Oficina de Treball.
L'atur podria arribar, segons la consultora econòmica, al 30%. | ACN

L'impacte de la crisi del coronavirus a escala econòmica a Espanya ja s'intueix molt sever, però podria ser brutal. El digital 'Voz Pópuli' revela avui un estudi de la consultora econòmica 'Price Waterhouse Coopers' (PwC), que situa la possible taxa d'atur a Espanya derivada d'aquesta crisi en el 29,8%, fregant doncs el 30%. Es tracta d'una xifra astronòmica: cal tenir en compte que, durant la crisi anterior, el nivell màxim al qual va arribar l'atur va ser el 26,94%, el mes de gener de l'any 2013.

El PIB, per la seva banda, podria arribar a caure un 10%. De fet, PwC situa la caiguda en una gran forquilla d'entre el 4 i el 15% del Producte Interior Brut. S'assumeix així que el pic de contagis no arribarà fins a finals del mes d'abril i que la quarentena s'allargarà durant un mes més, a finals del mes de maig. L'activitat econòmica, segons la consultora i seguint aquest escenari, no començaria a remuntar fins al mes de setembre, però no es normalitzaria fins l'any 2021.

Catalunya, tocada pels ERTO

A Catalunya s'han firmat 85.114 Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) des que va esclatar la crisi del coronavirus i fins al 7 d'abril, uns tràmits que per ara han deixat temporalment a l'atur 625.356 assalariats. Els sectors que s'han vist més afectats per la paràlisi de l'activitat han estat la restauració, el comerç i l'educació, que junts sumen 228.133 treballadors, un 36% respecte al total, segons dades publicades aquest dimarts pel Departament de Treball. Pel que fa als territoris, les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme i el Tarragonès són on s'han concentrat el major nombre d'ERTO —dos terços sobre el total d'expedients a Catalunya.

Fins al 7 d'abril, al sector de la restauració s'han firmat 18.146 expedients que han deixat a l'atur un total de 104.784 treballadors. La gran majoria d'ells —el 99,3%, segons les dades de Treball— són per causes de força major. A continuació hi ha el comerç, on el nombre d'assalariats que han perdut la feina durant les últimes setmanes és de 90.499. Dins aquest sector, el comerç al detall n'ha sortit més malparat, amb 11.582 ERTO i 50.740 treballadors afectats. Pel que fa al comerç a l'engròs (sense tenir en compte la comercialització de vehicles a motor), s'han firmat 4.667 expedients per 39.759 empleats.


Comentaris

envia el comentari