IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El coronavirus podria haver arribat a Catalunya tres setmanes abans que es detectés

L'estudi el signa Daniel Prieto-Alhambra, professor de Farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford

Dues professionals sanitàries de l'Hospital Clínic de Barcelona.
L'estudi detecta un comportament anòmal de la corba de la grip a partir del 4 de febrer passat. | ACN

A mesura que passen les setmanes, es van sabent més detalls sobre l'evolució de la pandèmia del coronavirus, també des del punt de vista de la seva incidència en la població. Aquest dissabte, 18 d'abril, el programa 'Via Lliure' de 'RAC1' ha mantingut una conversa amb Daniel Prieto-Alhambra, professor de Farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford.

Prieto-Alhambra publicarà properament un article, que encara es troba en fase de revisió —el contingut, però, és gairebé definitiu— en què es fa un estudi sobre quan podria haver arribat, exactament, el coronavirus Covid-19 a Catalunya.

El coronavirus podria haver arribat a Catalunya tres setmanes abans del que es creia

Oficialment, el primer cas detectat de coronavirus a Catalunya es va anunciar el passat dimarts dia 25 de febrer. A partir d'aquesta dada, la malaltia va anar 'in crescendo' fins a descontrolar-se, com a molts altres territoris de l'Estat, Europa i el món. Ara bé: quan va irrompre el virus a Catalunya?

L'estudi de Prieto-Alhambra es basa en la corba epidemiològica d'una altra malaltia viral molt més comuna, la grip. En el treball, es compara la dada d'aquest 2020 amb la dels deu anys anteriors, que respon a uns patrons molt homogenis, amb pics, ascensos i descensos que es produeixen al mateix temps per la gran estacionalitat i control de la malaltia de la grip.

En la comparació s'observen variacions importants, com ara una 'panxa' inusual en la corba de grip a partir del 4 de febrer de 2020: es podria tractar de casos diagnsoticats com a grip però que, realment, fossin de Covid-19. Si això fos així, significaria que durant tres setmanes —del 4 al 25 de febrer— el virus va circular lliurement per Catalunya, produint-se una gran quantitat de contagis en no haver-hi encara cap mesura de control, ja que no s'havia detectat cap cas de coronavirus.


Comentaris

envia el comentari