IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Coronavirus: Espanya entra en terreny desconegut aquesta setmana

La tornada a la feina és la prova de foc d'una nova fase en la lluita contra la Covid-19

Imatge d'un hospital de campanya per atendre pacients amb coronavirus
Serà capaç Espanya de mantenir a ratlla el virus amb la tornada a la feina? | EFE

Entre l'alleujament d'haver deixat enrere el   pic de contagis i el nus a l'estómac en abocar-se a l'abisme davant la incertesa, Espanya afronta la segona fase de la lluita contra el coronavirus sense el referent d'Itàlia i amb la tornada a la feina aquesta setmana com a primera prova de foc de la nova etapa.

L'evolució de l'epidèmia a Espanya ha estat paral·lela, amb retard, a la d'Itàlia, així que les autoritats espanyoles han anat seguint els passos a les mesures decretades per Itàlia per fer front al coronavirus: tancament d'escoles, prohibició d'esdeveniments públics, paralització de l'economia,mesures de quarantena...

Però hi ha una decisió en la qual Espanya ha decidit fer el salt abans que els nostres veïns italians, i que la resta de països a Europa, i és la tornada a la feina de les activitats econòmiques no essencials. El temps dirà si ha estat una decisió encertada o un salt al buit sense xarxa, però Espanya es prepara per a una fase plena d'incertesa.

La principal preocupació del govern ara té a veure amb el risc de nous contagis. La decisió de l'Executiu respon a la gran disjuntiva a la qual s'enfronten els governs dels països més colpejats pel virus: fer cas a les recomanacions de l'OMS i la Unió Europea sobre el perill de relaxar les mesures de confinament abans d'hora, o atendre les advertències de l'FMI sobre les dimensions de la crisi a què s'enfronta Espanya.

Segons aquest organisme, el nostre país serà el més castigat per les conseqüències econòmiques de la crisi, amb una caiguda del 8% i un augment de l'atur fins al 20%. Davant d'aquestes perspectives, el govern entén que és millor posar en marxa l'economia com més aviat millor, però alliberar a centenars de milers de treballadors de cop té els seus riscos.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Per això, perquè la posada en marxa de l'economia sigui efectiva, el govern sap que s'ha de limitar al màxim el risc de nous contagis, i això implica mantenir en peu de manera estricta una de les regulacions més rígides de distanciament social. Res d'esport fora de casa, res de passejades amb els nens.

El govern ha anunciat un aixecament progressiu de la quarantena però manté la incertesa sobre les dates. Mentrestant, el pla per tornar a la feina inclou el repartiment massiu de màscares i material de protecció en el transport públic, tot i que algunes empreses adverteixen que és insuficient i els experts recorden que qualsevol mesura de protecció és poca i que la tornada a l'activitat portarà, irremeiablement, nous contagis.

Hi ha una altra dada que distancia cada vegada més Espanya d'Itàlia, i és que la corba de contagis va augmentar més de pressa però també s'ha aplanat més ràpidament. Aquesta dada avala la teoria d'aquells que experts que donen suport a la decisió de govern de la tornada a l'economia.

Segons alguns metges i científics, la decisió del govern d'Espanya, pionera a Europa, pot ser beneficiosa si es manté la taxa de contagis a un nivell contingut però constant, ja que tot i el risc que suposa per als grups de risc, ajuda a augmentar la immunitat de grup i a evitar una segona onada de contagis a la tardor.

El temps donarà o traurà la raó a l'estratègia d'Espanya, però el que està clar és que ara ja no disposem de la xarxa de seguretat que suposava anar a remolc de les decisions que prenia el govern italià. Espanya entra en terreny desconegut, i l'èxit o el fracàs de la nova mesura dependrà de molts factors que per ara només causen incertesa.


Comentaris

envia el comentari