La crisi del coronavirus amenaça el pagament de les pensions

S'hauran de congelar els pagaments i crear noves pensions per poder fer-hi front

Persones de la tercera edat.
La crisi econòmica derivada del coronavirus amenaça el pagament de les pensions. | Cedida

Diàriament veiem les conseqüències nefastes de la pandèmia del coronavirus, tant pel que fa a salut, com pel que fa a l'economia, un dels camps que quedarà més tocat per culpa de la malaltia. L'atur va 'in crescendo': només des que va irrompre el coronavirus a Espanya, sis milions de persones han perdut les seves feines, i per tant han deixat de cotitzar a la Seguretat Social, i han començat a cobrar la prestació d'atur.

Perillen les pensions

D'aquesta manera, doncs, la Seguretat Social ha perdut bruscament una part importantíssima dels seus ingressos, mentre que les despeses es mantenen, cosa que generarà un important dèficit aquest 2020. A aquesta caiguda, cal sumar-hi el milió d'autònoms que han sol·licitat la prestació per cessament d'activitat, de manera que també deixaran de pagar la seva quota.

Una caiguda espectacular que, tal com explica 'Voz Pópuli', es podria pal·liar amb l'anomenada guardiola de les pensions, el Fons de Reserva de la Seguretat Social, si no fos perquè dels 68.000 milions que hi havia, només en queden 1.400. Davant d'aquest panorama, és evident que el pagament de les pensions es veu amenaçat i hi ha ben poques solucions possibles: cal reduir les despeses i/o apujar els ingressos.

Congelació de les pensions i augment d'impostos

Així doncs, segons el portal digital, el govern espanyol ja estudia aquesta doble línia. D'una banda, congelar les pensions, després de diversos augments des de l'entrada a la presidència de l'executiu de Pedro Sánchez. La deflació prevista per enguany, però, podria fer que els pensionistes, tot i veure congelada la pensió, guanyessin poder adquisitiu.

D'altra banda, caldria estudiar maneres per augmentar els ingressos. Des de l'executiu ja es pensa en la creació de nous impostos per cobrir els imports de les pensions i també en la contracció de nou deute. Mentrestant, les pensions a Espanya estaran amenaçades per l'ingent dèficit públic que s'albira, derivat de la crisi del coronavirus.


Comentaris

envia el comentari