C's posa traves a celebrar plens telemàtics al Parlament

Demanarà a la mesa que reconsideri la seva posició

Lorena Roldán rep els aplaudiments dels membres del seu grup parlamentari, Ciutadans, durant el debat de la moció de censura al Parlament, el 7 d'octubre de 2019.
Lorena Roldán rep els aplaudiments dels membres del seu grup parlamentari, Ciutadans, en una imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari

C's demanarà a la Mesa del Parlament reconsiderar la seva decisió d'impulsar una reforma del reglament per poder celebrar plens telemàtics en situacions excepcionals, com l'actual per la pandèmia del coronavirus, segons han explicat fonts del partit taronja. La Mesa ha aprovat aquest dimarts impulsar una reforma del reglament amb el vot favorable de JxCat i ERC, que tenen majoria en l'òrgan, i en contra de C's i el PSC-Units.

Aquesta iniciativa arriba després que els lletrats del Parlament emetessin el dilluns un informe en el qual proposen modificar el reglament perquè contempli que l'activitat parlamentària es pugui desenvolupar telemàticament en situacions excepcionals.

Els lletrats, contraris a les sessions de ple no presencials

Els lletrats adverteixen que en una reforma del reglament no s'hauria d'incorporar la possibilitat generalitzada de celebrar sessions no presencials, especialment del ple, i fan la seva pròpia proposta de modificació del reglament per celebrar sessions en cas «que la capacitat desplaçament dels diputats es vegi greument afectada com a conseqüència de catàstrofes naturals o accidents greus i a gran escala, crisis sanitàries i greus episodis de contaminació, o paràlisi dels serveis públics essencials».

Les fonts de C's ja citades han argumentat que veuen innecessària aquesta reforma perquè el reglament actual ja contempla el vot delegat en alguns casos, i defensen que la Mesa podria interpretar el reglament per «facilitar» l'aprovació de mesures, com la convalidació de decrets del Govern, i han advertit que per aprovar aquesta reforma són necessaris dos plens. També han recordat que en la primera reunió que va fer la Mesa per abordar la crisi sanitària es va acordar que no es convocarien ni comissions ni ponències, fet que ara s'incompleix perquè es convocarà una ponència de reforma del reglament.

Recriminen a JxCat l'«obsessió» amb el vot telemàtic

Les mateixes fonts han recriminat a JxCat i ERC aquesta decisió, i ho han atribuït al fet que hi ha motius polítics que van més enllà de la crisi sanitària: «Ens sembla especialment greu que s'utilitzi aquesta crisi com aquesta amb intencions polítiques que no hi tenen res a veure». De fet, han assenyalat directament a JxCat i la seva «obsessió» d'introduir en el reglament mecanismes de vot telemàtic, com ja van plantejar fer després de l'intent fallit de 2018 d'investir a distància Carles Puigdemont com a president de la Generalitat.


Comentaris

envia el comentari