Les 3 dades alarmants que reflecteixen la crisi del coronavirus a Espanya

L'estat espanyol ja supera a Itàlia i és el país amb més defuncions diàries per aquest virus

Pedro Sánchez, en una conferència europea
Pedro Sánchez s'ha basat en 3 dades per allargar el període de confinament | CatalunyaDiari

Diverses fonts oficials del Govern espanyol ja han assegurat que aquestes setmanes properes seran definitives per combatre la crisi del coronavirus, però també seran les més dures respecte el nombre de contagis. Aquest divendres ha estat el dia més tràgic des que va començar l’estat d’alarma, amb un augment significatiu dels contagis i 769 morts en només un dia. Espanya es col·loca com el país que més morts registra al dia.

Però el pitjor encara no ha arribat i Pedro Sánchez ja va advertir que l’estat d’alarma s’allargaria quinze dies més, arribant al 12 d’abril. El Govern ha pres aquesta decisió després d’estudiar les alarmants dades que està provocant la pandèmia al país.

Pitjor xifres que Itàlia

Fa només unes setmanes podíem veure la situació a Itàlia per l’arribada del Covid-19 i ens semblava una realitat paral·lela, però l’estat espanyol ha arribat a un punt on ha superat els seus nombres.

Espanya ha superat Itàlia i s’ha convertit en el país on el nombre de contagis i defuncions arran el coronavirus avança més ràpidament. Si bé els italians registren més morts, això es deu al fet que el virus va arribar amb anterioritat a les seves fronteres.

Observant la corba i partint d’un punt en comú -per exemple el mort número 50- Espanya presenta una tendència més acusada que a països com Itàlia o la Xina. Si es mantenen aquestes dades, durant els pròxims dies ens col·locaríem com el país que acumula més defuncions.

10 vegades més contagis que els registrats oficialment 

Des de l’inici de la crisi s’ha advertit que els contagis oficials, confirmats a través d’un positiu a la prova, no representen el nombre total i real de contagiats a l’estat. Aquells que no presenten símptomes o que no se’ls ha realitzat la prova no es troben inclosos entre els més de 64.000 afectats que afirmen les xifres oficials.

Itàlia va anunciar el passat dimarts que s’hauria de multiplicar per 10 els seus 64.000 casos confirmats de coronavirus, el que donaria una xifra real de 640.000. Segons un estudi, a Espanya només s’han comptabilitzat el 5% dels afectats. Tenint en compte que ja ascendeixen a uns 65.000, l’estimació real seria de 650.000 contagiats. Tot i així, altres font asseguren que la xifra ha de multiplicar-se per 30.

Partint de dades oficials del Govern, experts de la Universitat de València estimen que Espanya arribarà al pic de contagis entre el 20 de maig i el 6 de juny, amb un nombre d’afectats que podria arribar al milió d’habitants.

Un gran nombre de futures defuncions 

Però la major tragèdia es veu representada en el nombre de defuncions. Segons la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries, la crisi acabarà amb uns 56.000 defuncions, arribant al seu punt àlgid a finals d’abril si les mesures de confinament ordenades pel Govern no donen resultats.

Per altra banda, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya avançava aquest dimarts que el volum d’infectats pot arribar al 5,3% de la població total, el que obligaria a posposar encara més la data final de l’estat d’alarma fins a mitjans de maig o principis de juny.


Comentaris

envia el comentari